Parlamentarii britanici au votat amânarea Brexitului până pe 30 iunie, dar au respins masiv un amendament H, care cerea amânarea Brexitului pentru organizarea unui al doilea referendum, cu 334 de voturi la 85, relatează The Guardian.
De asemenea, Camera Comunelor a refuzat să preia de la Guvern controlul asupra procedurii Brexit.
Au fost 412 voturi pentru amânare și 202 împotrivă. Astfel, ieșirea Marii Britanie din UE ar putea fi amânată pentru 30 iunie.
Premierul britanic Theresa May va trebui acum să ceară Uniunii Europene să accepte amânarea pentru 30 iunie a părăsirii Uniunii. Dacă UE acceptă, ceea ce este posibil, atunci ieșirea Marii Britanii din UE nu se va mai produce la 29 martie, așa cum era prevăzută, comentează The Guardian. O decizie în acest sens este așteptată la Consiliul European din 21-22 martie.
Parlamentul britanic a respins miercuri părăsirea Uniunii Europene fără un acord, slăbind și mai tare poziția premierului Theresa May și pavând drumul pentru un vot care ar putea întârzia Brexitul cel puțin până la sfârșitul lunii iunie, transmite Reuters.
După o zi plină de tensiuni, parlamentarii au sfidat Guvernul cu un vot de 321 la 278 în favoarea unei moțiuni care exclude sun orice formă un Brexit dezordonat, fără acord.
Desigur, acum marea întrebare este DACĂ Uniunea Europeană va accepta această amânare.
UPDATE
Extinderea până la 30 iunie 2019 a retragerii Marii Britanii din UE ar putea pune sub semnul întrebării alegerile pentru Parlamentul Europea din 23-26 mai. Asta în condițiile în care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat că în cazul în care nu va părăsi Uniunea Europeană până la data de 23 mai, ziua în care încep alegerile pentru Parlamentul European, Marea Britanie va trebui să organizeze un scrutin în cadrul alegerilor europene, reamintește caleaeuropeana.ro.
Votul de joi pune capăt unei perioade de trei zile în care parlamentarii britanici au votat în mai multe feluri asupra Brexit.
Marți, membrii Parlamentului britanic au respins, din nou, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. 391 de parlamentari au votat împotrivă, iar 242 pentru, o majoritate de 149 de voturi ce reprezintă a patra cea mai dură înfrângere din istorie pentru guvernul britanic în Parlament. Prima rămâne cea privind votul din luna ianuarie a acestui an, tot referitor la Brexit.
Miercuri, Camera Comunelor a respins o retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord, la capătul a trei voturi succesive în care parlamentarii de la Londra au votat în favoarea unei moțiuni prin care au exclus scenariul unui ”no deal Brexit”. Moțiunea a obținut 321 pentru și 278 împotrivă, determinând o majoritate de 43 de voturi.