Parlamentarii britanici au votat luni împotriva celor patru opţiuni alternative la acordul privind Brexitul negociat de premierul Theresa May, într-o nouă rundă de voturi orientative, scrie politico.eu.
Marea Britanie intră astfel în criză de timp, fiind obligată să vină cu un plan pentru Brexit până la Consiliul European de miercurea viitoare, altfel riscă să iasă din UE la 12 aprilie, fără un acord.
De altfel, coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a apreciat că "un Brexit dur" a devenit "aproape inevitabil", într-o postare pe Twitter după respingerea tuturor alternativelor la acordul premierului britanic de către Camera Comunelor în votul orientativ de luni.
"Miercuri Marea Britanie are o ultimă şansă pentru a depăşi impasul sau pentru a înfrunta abisul", a adăugat Verhofstadt, făcând referire la faptul că Parlamentul de la Londra va organiza miercuri o nouă rundă de voturi indicative.
Europarlamentarul german Jens Geier, vicepreşedintele comisiei pentru bugete, consideră că în Parlamentul britanic este o "auto-blocadă ridicolă" şi că UE nu ar putea decât să fie de acord cu extinderea după 12 aprilie a termenului pentru Brexit în cazul organizării unui al doilea referendum.
Ministrul de Finanţe Philip Hammond va comunica marţi membrilor Cabinetului britanic că tabăra conservatoare ar putea fi nevoită să ia în calcul organizarea unui referendum, deoarece nici partidul şi nici ţara nu îşi permit un scrutin electoral, potrivit unei postări pe Twitter a editorului politic adjunct al publicaţiei Times.
Ministrul pentru Brexit Stephen Barclay crede însă că Marea Britanie poate să evite o întârziere prelungită a Brexitului şi să părăsească Uniunea Europeană în 11 zile, dacă Parlamentul adoptă acordul în această săptămână.