Parlamentul britanic a respins a treia oară acordul de retragere din UE

29 Mar 2019 | scris de A.V.
Parlamentul britanic a respins a treia oară acordul de retragere din UE

Parlamentul britanic a respins vineri, pentru a treia oară, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, informează Reuters, AFP şi dpa.

În favoarea acordului s-au pronunţat 286 de deputaţi, iar împotriva documentului 344 de deputaţi.

După anunţarea rezultatului votului, premierul britanic Theresa May şi-a exprimat profundul regret că acordul convenit cu Bruxelles-ul a eşuat, avertizând că implicaţiile vor fi ''grave''.

Şefa Executivului de la Londra a spus că singura opţiune juridică existentă în prezent este ieşirea din Uniunea Europeană în data de 12 aprilie şi a menţionat că nu este timp suficient pentru a conveni sau a ratifica un acord.

Ea a estimat că este aproape sigur că vor avea loc alegeri europene în Regatul Unit.

Şefa Guvernului britanic a anunţat că luni, 1 aprilie, Camera Comunelor va continua dezbaterile pentru a vedea dacă există o majoritate stabilă pentru o anume alternativă cu privire la viitoarea relaţie dintre Londra şi UE.

O ieşire fără un acord a Regatului Unit din Uniunea Europeană pe 12 aprilie este ''totuşi un scenariu probabil'', a reacţionat vineri o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, după votul de vineri al Parlamentului britanic.

''Îi va reveni Regatului Unit să indice calea de urmat înaintea acestei date'' de 12 aprilie, noua dată limită pentru Brexit, stabilită iniţial pentru 29 martie, a spus reprezentanta Executivului UE.

''Un scenariu (de Brexit) fără acord pe 12 aprilie este totuşi un scenariu probabil'', a menţionat ea, subliniind că UE este ''deplin pregătită''.

După votul de vineri din Camera Comunelor, preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că, în cazul în care premierul britanic Theresa May nu reuşeşte să obţină până la 12 aprilie sprijinul Parlamentului pentru acordul de retragere, Europa va decide împreună cu Regatul Unit calendarul retragerii.

Şeful statului francez a apreciat că riscul unui Brexit fără acord pe 12 aprilie este unul real.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat pentru 10 aprilie un summit extraordinar al liderilor europeni, după votul de vineri.

Conform deciziei luate de liderii europeni la ultimul summit, în condiţiile unui nou vot negativ al parlamentului britanic faţă de acord, noua dată efectivă a Brexitului este 12 aprilie, aceasta fiind şi data până la care, conform aceleiaşi decizii, Londra trebuie să comunice Bruxelles-ului calea pe care doreşte să o urmeze în dosarul Brexitului. Printre posibilele evoluţii ar fi un Brexit fără acord pe 12 aprilie sau o amânare îndelungată a Brexitului, condiţionată de acceptul liderilor europeni şi de participarea Regatului Unit la alegerile europene.

Alte stiri din Externe

Ultima oră