UPDATE. Ministrul britanic pentru Brexit a demisionat. La fel şi ministrul de Externe

09 Iul 2018
UPDATE. Ministrul britanic pentru Brexit a demisionat. La fel şi ministrul de Externe

Ministrul britanic pentru Brexit și-a prezentat demisia. În scrisoarea de demisie, David Davis critică acordul propus vineri de premierul britanic, Theresa May, care prevede crearea unei zone de liber schimb cu Uniunea Europeană (UE) după Brexit.

Davis consideră că planul lui May pune Marea Britanie într-o poziție de negociere slabă și cedează Uniunii Europene prea mult control asupra economiei și legilor britanice.

Demisia lui Davis a fost urmată la scurt timp, potrivit presei britanice, de cea a secretarilor de stat pentru Brexit Steve Baker şi Suella Braverman.

Theresa May i-a mulţumit "călduros", în noaptea de duminică spre luni, ministrului pentru Brexit.Într-o scrisoare adresată lui David Davis, premierul a salutat contribuţia lui "la unele dintre legile cele mai importante pentru mai multe generaţii".

David Davis, un eurosceptic numit în urmă cu doi ani pentru a conduce un minister înfiinţat la o zi după votul britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană, a ameninţat în repetate rânduri în ultimele luni că îşi va părăsi postul din cauza dezacordurilor cu prim-ministrul Theresa May.

Premierul britanic Theresa May l-a numit luni pe Dominic Raab în postul de ministru pentru Brexit. Raab (44 de ani) a fost secretar de stat pentru locuinţe şi anterior pentru justiţie.

UPDATE

Boris Johnson a demisionat, luni, din funcţia de ministru de Externe al Regatului Unit. Este a doua demisie din Cabinetul prim-ministrei Theresa May în mai puțin de 24 de ore, la doar câteva zile după ce doamna May și-a asigurat sprijinul - obținut cu greu - din partea principalilor miniștri cu privire la strategia de ieșire din UE. 

Șefa Guvernului britanic a anunţat vineri că guvernul său, divizat în privinţa ieşirii din UE, a reuşit să ajungă la o poziţie comună în favorea creării unei zone de liber schimb, între Regatul Unit şi UE.  

Fostul ministru de externe britanic Boris Johnson a avertizat luni că Marea Britanie ar putea ajunge un fel de colonie a Uniunii Europene după Brexit, după ce guvernul de la Londra şi-a anunţat preferinţa pentru o relaţie comercială strânsă cu blocul comunitar post-Brexit.

''Brexitul ar trebui să fie despre oportunitate şi speranţă. Ar trebui să fie o şansă de a face lucrurile diferit, de a fi mai dinamici şi de a maximiza avantajele particulare ale Marii Britanii într-o economie mondială deschisă şi vizionară'', a spus fostul şef al diplomaţiei britanice.

''Acel vis (despre Brexit) moare, sufocat de temeri proprii inutile'', a continuat Johnson

 

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră