UPDATE. Parlamentul britanic a aprobat convocarea alegerilor anticipate

19 Apr 2017 | scris de Marina Constantinoiu
UPDATE. Parlamentul britanic a aprobat convocarea alegerilor anticipate

Parlamentul britanic a aprobat miercuri cererea premierului conservator Theresa May privind convocarea alegerilor legislative anticipate pentru data de 8 iunie, informează agențiile internaționale de presă, citate de agerpres.ro.

Pentru convocarea acestui scrutin au votat 522 dintre cei 650 de parlamentari ai Camerei Comunelor, iar numărul voturilor împotrivă au fost de numai 13. Cererea a fost astfel aprobată cu un număr de voturi care a depășit lejer majoritatea de două treimi necesară. 

Adresându-se parlamentului în dezbaterea premergătoare votului, premierul Theresa May a spus că dorește ca electoratul să-i acorde un mandat puternic pentru negocierea și implementarea Brexitului și a acuzat unele partide de opoziție (laburiștii și liberal-democrații) că "încearcă să zădărnicească procesul" ieșirii Marii Britanii din UE. 

********************************************************

Parlamentul britanic votează miercuri în privința alegerilor anticipate. Propunerea surprinzătoare a premierului Theresa May de a organiza alegeri anticipate pe 8 iunie are nevoie de susținerea a două treimi dintre parlamentari pentru a fi aprobată, ceea ce pare o formalitate, întrucât și laburiștii și liberal-democrații au anunțat că vor vota în favoarea anticipatelor.

Deși a promis că nu va convoca alegeri anticipate atunci când a preluat șefia Conservatorilor, Theresa May vrea să speculeze avansul pe care partidul său îl are în sondaje pentru a căpăta mai multă putere în negocierea condițiilor Brexit-ului.

May a anunțat într-un mod neașteptat că va convoca alegeri anticipate, spunând că are nevoie de o nouă autoritate pentru a consolida discuțiile în divorțul de Uniunea Europeană.

Decizia prim-ministrul britanic Theresa May de a apela la alegeri anticipate pentru data de 8 iunie oferă Scoției șansa de a organiza un referendum asupra independenței, a sugerat premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, într-o declaraţie pentru BBC.

Anunţul declanşării alegerilor anticipante în Regatul Unit a suprins pe mulţi politicieni din insulă, şefa Guvernului scoţian, Nicola Sturgeon, a declarat că asităm la o tentativă de a forța un Brexit ''dur'',într-o reacţie, la scurt timp după anunțul făcut din Downing Street.

Există, însă şi comentatori britanici care susţin că mişcarea Theresei May va deturna atenţia de la un referendum, iar britanicii, inclusiv scoţieni se vor canaliza asupra alegerilor generale anticipate.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a afirmat marţi că speră că alegerile legislative anticipate convocate de către premierul britanic Theresa May vor duce la mai multă ''claritate și responsabilitate'' în negocierile Marii Britanii cu Uniunea Europeană despre ieșirea regatului din blocul comunitar.

Președintele american, Donald Trump, le-a urat marți succes britanicilor într-o convorbire telefonică avută cu Theresa May, centrată pe organizarea de alegeri legislative anticipate în Marea Britanie la începutul lui iunie.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră