Sting și Sean Penn își prezintă planul împotriva războiului din Ucraina

10 Mar 2022
Sting și Sean Penn își prezintă planul împotriva războiului din Ucraina

Într-o scrisoare deschisă distribuită pe site-ul ziarului francez Liberation, cântărețul Sting, actorul Sean Penn, scriitorul Salman Rushdie și filozoful Bernard-Henri Levi întocmesc o listă cu zece măsuri care trebuie aplicate imediat pentru a forța Rusia să pună capăt conflictului, sau, cel puțin, să înceapă un proces de detensionare.

 

Președintele Volodimir Zelensky, cu spiritul său de rezistență, eroismul său și loialitatea sa insolubilă față de valorile democratice, este admirat de toți. Iar Europa, ca și Statele Unite, are datoria politică și morală de a-i fi alături, mai mult ca niciodată. Noi, semnatarii acestui text, suntem îngroziți de violențele comise împotriva populațiilor civile de către forțele de ocupație ruse.

Adăposturile antibombe sunt transformate în săli de clasă, spitalele sunt distruse, copiii se nasc în stațiile de metrou fortificate. Și, în fața acestui lucru, armata ucraineană, susținută de zeci de mii de civili, ia armele, și își apără orașele. Dar atenție! Ei nu își apără doar orașele.

Aceste unități de soldați experimentați, acești profesori, acești proprietari de restaurante, acești muncitori, acești dansatori, acești femei și bărbați din toate păturile societății și insurgenți, ne apără și libertatea noastră. Ei luptă pentru o lume deschisă și emancipată. Ei luptă, în prima linie, pentru noi, europenii. Și, și din acest motiv, trebuie să acționăm, fără întârziere, direct, pentru ca acest război să înceteze.

Noi, semnatarii acestui text, salutăm sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia și altele. Dar se poate face mai mult și de aceea facem apel la guvernele noastre să meargă mai departe, să intensifice presiunea și să adopte următoarele măsuri.

1- Justiția internațională trebuie să ia în considerare și să examineze toate procedurile susceptibile de a-l acuza pe Putin și familia lui pentru crime de război.

2-Țările care furnizează ajutor militar de urgență Ucrainei trebuie să se asigure că livrările lor corespund nevoilor tactice ale momentului: rachete ușoare antitanc; baterii antiaeriene dislocabile rapid; fără arme grele care să fie distruse înainte de a ajunge la destinație!

3- Datele disponibile băncilor occidentale și serviciilor de informații despre câștigurile obținute ilegal de oligarhii ruși trebuie să fie dezvăluite masiv opiniei publice ruse.

4- Dincolo de companiile aeriene, de toate companiile de transport maritim, de toate navele de marfă care arborează pavilionul Rusiei, tuturor companiilor înregistrate în Rusia trebuie, până la o nouă notificare, să li se interzică accesul pe piețele americane și europene.

5- Companiile europene, americane sau aliate trebuie să înghețe, indiferent de cost, toate activitățile lor comerciale, de orice natură, în Rusia și cu Rusia.

6- Principalele rețele de socializare trebuie să blocheze și să interzică toate conturile care să permită guvernului rus, asociaților săi, lobbyiștilor săi să-și răspândească propaganda.

7- Serviciile și sistemele Microsoft trebuie să fie blocate în toată Rusia, iar furnizorii de cloud trebuie, până la o nouă notificare, să fie inaccesibili din Rusia.

8- Sancțiunile personale trebuie să depășească personalul politic și oligarhii lor plătiți; ele trebuie să se extindă la oficialii militari și administratorii civili care sunt, de asemenea, responsabili în comun pentru această devastare, acest carnagiu.

9- Toate conturile bancare rusești, oricine ar fi, oriunde s-ar afla, trebuie înghețate fără întârziere.

10- Importurile de petrol rusesc trebuie, până la noi ordine, să fie suspendate în toată Europa, care trebuie să lucreze pentru a-și diversifica furnizarea de gaze fără întârziere și definitiv.

Aceste sancțiuni, dacă sunt puse în aplicare cu fermitate, pot pune capăt acestui război. Dacă nu, măcar ele vor forța Kremlinul să detensioneze. Acestea sunt măsuri concrete și simple pe care cetățenii liberi le pot cere, în afara Ucrainei și pentru Ucraina, de la conducătorii lor.

Sursa: Libération

Alte stiri din Externe

Ultima oră