Cele 27 de țări UE au decis miercuri să-și extindă sancțiunile împotriva Moscovei și Minskului în urma invaziei Ucrainei, în special prin țintirea criptomonedelor, sancționarea finanțelor din Belarus și adăugarea a 160 de oligarhi și parlamentari ruși pe lista lor neagră, a anunțat Comisia Europeană citata de Le Figaro.
Paisprezece oligarhi și oameni de afaceri implicați în sectoare cheie ale economiei ruse (agricultura, oțel, telecomunicații...) și membri ai familiilor acestora, precum și 146 de membri ai Consiliului Federației Ruse (camera superioară a Parlamentului Rusiei) sunt adăugate pe lista persoanelor și entităților cărora li se interzice intrarea în UE și ale căror bunuri în Europa sunt înghețate. Lista neagră europeană, stabilită de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, include acum un total de 862 de persoane și 53 de entități.
Statele membre au decis, de asemenea, să interzică exportul către Rusia de piese și tehnologii destinate sectorului maritim, în special al radiocomunicațiilor, pentru a penaliza mijloacele de transport și transportul de marfă al țării, după ce au vizat deja sectorul aerian.
We are further tightening the net of sanctions responding to Russia’s military aggression against Ukraine
— European Commission ???????? (@EU_Commission) March 9, 2022
????Listing 160 individuals: oligarchs, Russian Federation Council members
????Belarus banking sector
????Export of maritime navigation technology to Russia
????Adding crypto-assets
De asemenea, au decis să deconecteze trei bănci din Belarus de la sistemul internațional Swift, o platformă de mesagerie securizată care permite operațiuni precum tranzitul ordinelor de plată și ordinele de transfer de fonduri între bănci.
De asemenea, europenii interzic toate tranzacțiile legate de activele Băncii Centrale din Belarus, ajutând la izolarea instituției, reducându-i mult spațiul de manevră și, de asemenea, restrâng drastic accesul bielorușilor pe piețele financiare europene pentru sume mai mari de 100.000 de euro.
Sancțiunile au fost extinse la criptomonede
Aceste măsuri, aprobate de reprezentanții statelor membre reuniți la Bruxelles și care vor intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE, urmăresc în special să împiedice Rusia să eludeze sancțiunile care îi afectează deja sectorul financiar și bancar. Belarus este acuzat de UE de „complicitate” în invazia rusă a Ucrainei.
În mod similar, cei douăzeci și șapte au decis să extindă domeniul de aplicare al sancțiunilor financiare deja adoptate la criptomonede. Țările G7 și UE au anunțat săptămâna trecută că încearcă să împiedice Rusia să găsească lacune la sancțiunile occidentale prin utilizarea criptomonedelor. De când Statele Unite și aliații săi occidentali au implementat o serie de sancțiuni menite să paralizeze sectorul bancar și moneda rusă după invazia Ucrainei, achizițiile de criptomonede în ruble au atins maximul istoric.
Deciziile anunțate miercuri urmăresc „să completeze” cele trei seturi de sancțiuni adoptate de UE în ultimele două săptămâni. De la sfârșitul lunii februarie, cei douăzeci și șapte au paralizat activele Băncii Centrale Ruse situate în afara Rusiei, au blocat accesul instituțiilor financiare ruse la piețele europene de capital și au deconectat șapte bănci rusești de la Swift. De asemenea, Europa și-a închis spațiul aerian companiilor ruse și a interzis exportul către Rusia de piese și tehnologii pentru sectorul aeronautic.
We are further tightening the net of sanctions responding to Russia’s military aggression against Ukraine
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 9, 2022
•Listing 160 individuals: oligarchs, Russian Federation Council members
•Belarus banking sector
•Export of maritime navigation technology to Russia
•Adding crypto-assets
Sursa: Le Figaro