Uleiul de floarea-soarelui e raţionalizat în unele supermarketuri din Spania din cauza războiului din Ucraina

09 Mar 2022
Uleiul de floarea-soarelui e raţionalizat în unele supermarketuri din Spania din cauza războiului din Ucraina

Mai multe supermarketuri spaniole au început vânzarea de ulei de floarea soarelui cu raţia pentru a preveni aprovizionarea în exces a consumatorilor în fața temerilor de penurie din cauza războiului din Ucraina, spune La Depeche.

Unii consumatori anticipează un risc de penurie și se aprovizionează, în timp ce Ucraina asigură jumătate din comerțul mondial cu ulei de floarea soarelui, care reprezintă 14% din comerțul mondial cu uleiuri vegetale, potrivit analiștilor.

„Cinci litri de ulei pe persoana si pe zi”
"Din cauza situației de forță majoră din Ucraina avem probleme cu aprovizionarea cu ulei de floarea soarelui. De aceea, achiziționarea acestui produs este limitată la trei unități de un litru sau o unitate de cinci litri per client și pe zi", este afișat pe mici pancarte pe rafturile de ulei ale mai multor supermarketuri ale lanțului Corte Inglés din Madrid.

La rândul său, lanțul de supermarketuri Mercadona, cel mai mare din Spania, a limitat achiziția de ulei de floarea soarelui la cinci litri de persoană pe site-ul său. Introducerea acestor restricții se datorează „comportamentului atipic al consumatorului” care început sa cumpere ulei de floarea soarelui, creând „cerere anormală”, a explicat Asociația Spaniolă a Distribuitorilor și Supermarketurilor (Asedas) într-un comunicat de presă.

„Fără risc de penurie de ulei pentru moment”
Cu toate acestea, potrivit lui Primitivo Fernandez, directorul Asociației Naționale a Industriilor Uleiului Comestibil (Anierac), „deocamdată nu există niciun risc de penurie”. Dar dacă conflictul va dura, este pe de altă parte „probabil să existe tensiuni pentru a obține ulei”, a adăugat el, într-un interviu acordat AFP.

În plină invazie rusă, guvernul ucrainean a introdus duminică o licență pentru limitarea exporturilor anumitor produse agricole, inclusiv ulei de floarea soarelui.

Ucraina este cel mai mare producător mondial de semințe oleaginoase și cel mai mare exportator mondial de ulei.

Numai Ucraina reprezintă jumătate din exporturile mondiale de ulei. Există o dependență reală a industriilor agroalimentare europene de aceste importuri de ulei de floarea soarelui pe care îl folosim în multe dintre alimentele noastre.

Ucraina este renumită pentru câmpurile sale de floarea-soarelui care se întind cât vezi cu ochii, dar odată cu conflictul, întreg sectorul este în impas.

Potrivit lui Sébastien Poncelet, expert la firma specializată Agritel: „Fabricile care zdrobesc semințele de floarea soarelui pentru a face ulei sunt închise, ca toate activitățile economice din Ucraina. Vom pierde între 35 și 40% din veniturile noastre din ulei de floarea-soarelui în Uniunea Europeană”

Surse: La Depeche, Radio Classique

Alte stiri din Externe

Ultima oră