China susține afirmațiile Rusiei și acuză SUA de „activități militare biologice” în Ucraina

10 Mar 2022
China susține afirmațiile Rusiei și acuză SUA de „activități militare biologice” în Ucraina

China susține afirmațiile Rusiei despre „biolaboratoarele” controlate de SUA în Ucraina care desfășoară „activități militare biologice” – acuzații pe care Casa Albă și Ucraina le-au negat, scrie Fox News. Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a numit afirmațiile despre biolaboratoarele americane din Ucraina drept „ absurde”

„Conform datelor publicate de SUA, are 26 de laboratoare biologice și alte facilități aferente în Ucraina, asupra cărora Departamentul de Apărare al SUA deține controlul absolut”, a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, în cadrul unei conferințe de presă marți.

„Toți agenții patogeni periculoși din Ucraina trebuie depozitați în aceste laboratoare și toate activitățile de cercetare sunt conduse de partea SUA. Fără aprobarea SUA, nicio informație nu va fi eliberată publicului”.

Zhao a reluat afirmațiile omologului său rus Maria Vladimirovna Zakharova, care a spus că trupele Kremlinului au găsit dovezi că ucrainenii ascund dovezi ale „programelor biologice militare” de teamă că armata invadatoare va afla mai multe. Oficialii americani au spus că ideea este „absurdă” și că Rusia ar putea să o folosească ca acoperire înaintea unui posibil atac chimic sau biologic asupra Ucrainei.

China s-a străduit, de asemenea, să respingă îngrijorările că pandemia de COVID-19 ar fi putut avea originea într-un laborator din orașul său Wuhan.

„Conform rapoartelor, o cantitate mare de viruși periculoși sunt stocați în aceste facilități”, a spus Zhao. „Rusia a constatat, în timpul operațiunilor sale militare, că SUA utilizează aceste facilități pentru a desfășura planuri bio-militare”.

El a spus că Beijingul, care încă s-a abținut să descrie războiul Rusiei împotriva Ucrainei drept o „invazie”, face apel la „părțile relevante să asigure siguranța acestor laboratoare”.

„SUA, în special, ca parte care cunoaște cel mai bine laboratoarele, ar trebui să dezvăluie informații specifice cât mai curând posibil, inclusiv ce viruși sunt stocați și ce cercetări au fost efectuate”, a spus el, susținând că presupusele laboratoare din Ucraina sunt „ vârful aisbergului” și că SUA mai aveau sute în întreaga lume.

„Statele Unite au 336 de laboratoare biologice în 30 de țări sub controlul său – 336, m-ai auzit bine”, a susținut el. „De asemenea, a desfășurat multe activități militare biologice la baza Fort Detrick de acasă”.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a calificat miercuri afirmațiile despre o rețea globală de laboratoare de arme biologice conduse de SUA ca fiind „ absurde”.

„Acum, că Rusia a făcut aceste afirmații false și că China pare să susțină această propagandă, ar trebui să fim cu toții în atenti ca Rusia să nu folosească eventual arme chimice sau biologice în Ucraina sau să creeze o operațiune cu steag fals folosindu-le”, a spus ea. „Este un model clar și nimeni nu ar trebui să se lase înșelat de el”.

 După prăbușirea Uniunii Sovietice la începutul anilor 1990, SUA au condus un efort internațional de a asigura și demonta armele de distrugere în masă rămase din era sovietică, inclusiv în Ucraina. În august 2005, Washingtonul și Kievul au convenit să coopereze pentru a preveni „proliferarea tehnologiei, agenților patogeni și a expertizei care ar putea fi utilizate în dezvoltarea armelor biologice”.

Sursa: FoxNews

Alte stiri din Externe

Ultima oră