Orchestra Filarmonicii din Cardiff a fost ironizată după ce l-a scos pe compozitorul rus Ceaikovski din programul viitor din cauza conflictului din Ucraina, scrie The Guardian
Uvertura din 1812 a lui Piotr Ilici Ceaikovski, care celebrează apărarea Rusiei împotriva invaziei lui Napoleon și este remarcabilă pentru că prezintă o salvă de tunuri, urma să fie inclusă în concertul orchestrei Ceaikovski la Sala Sf. David din Cardiff pe 18 martie, dar întregul program a fost abandonat din cauza evenimentelor din Ucraina.
Cardiff Philharmonic removes Tchaikovsky performance over Ukraine conflict
— BB Hong (Jing-Yu) (@BB_Hong_tw) March 10, 2022
Orchestra faces ridicule over decision to remove Tchaikovsky’s 1812 overturehttps://t.co/ge7ice85sG#tnatw @tnatw
O declarație pe site-ul locației spunea: „În lumina recentei invazii ruse a Ucrainei, Orchestra Filarmonicii Cardiff, cu acordul St David's Hall, consideră că programul promovat anterior, inclusiv Uvertura din 1812, este nepotrivit în acest moment. Orchestra speră că veți continua să-i susțineți și să vă bucurați de programul revizuit.”
Orchestra va prezenta în schimb un program centrat pe simfonia nr. 8 a lui Antonín Dvořák. Acesta va include, de asemenea, uvertura Cowboys a lui John Williams și o interpretare a variațiilor Enigma a lui Edward Elgar în a doua jumătate.
Decizia Filarmonicii din Cardiff survine după ce dirijorul rus Valery Gergiev a fost delmis de la conducerea sa după ce a refuzat să condamne regimul lui Vladimir Putin.
Tratamentul lui Gergiev a stârnit o oarecare neliniște în rândul comentatorilor, dar decizia de a anula Ceaikovski a fost luată în derâdere atât în Marea Britanie, cât și în SUA.
Vioncelistul Max Weiss, editor al revistei Baltimore, a spus că „toată lumea trebuie să se stăpânească”. Scriind pe Twitter, ea a spus: „Am avut concertul nostru HSO sâmbătă. Am început programul, pe măsură, cu Imnul Ucrainei. Apoi am continuat să cântăm Concertul pentru pian nr. 1 al lui Ceaikovski.”
We had our HSO concert on Saturday. We began the program, fittingly, with the Ukraine National Anthem. We then went on to play Tchaikovsky's Piano Concerto No. 1. Everyone needs to get a grip. https://t.co/SAWFGjTxyJ
— Max Weiss (@maxthegirl) March 9, 2022
Billy Binion, editorul revistei americane Reason, a postat pe Twitter: „Ironie. Ceaikovski a fost unul dintre primii (și singurii) compozitori care a evitat naționalismul rus și a încercat să-și integreze muzica cu Occidentul.
„De asemenea, a murit acum peste un secol. Ne-am pierdut mințile. Ceaikovski a compus unele dintre cele mai bogate și mai emoționante muzică pe care am auzit-o vreodată. Avem nevoie de mai mult din asta în vremuri ca acestea, nu mai puțin.”
Martin May, directorul orchestrei, a explicat contextul din spatele deciziei. Într-o declarație, el a spus: „Un membru al orchestrei are o familie direct implicată în situația din Ucraina și încercăm să respectăm această situație în timpul mandatului imediat. Au existat, de asemenea, două piese cu tematică militară ca parte a programului pe care le-am simțit deosebit de nepotrivite în acest moment.”
Am fost, de asemenea, informați la acea vreme că titlul „Micul Rus” al Simfoniei nr. 2 a fost considerat ofensator pentru ucraineni. Deși nu avem de gând să repetăm concertul Ceaikovski în acest moment, nu avem de gând să ne schimbăm programele de vară și de toamnă care conțin piese de Rachmaninoff, Prokofiev și Rimski-Korsakof. Deci, aceasta este o decizie unică luată cu cele mai bune intenții și nu există nicio intenție de a-l exclude pe Ceaikovski în special. Este unul dintre compozitorii mei preferați. Suntem conștienți că, indiferent de decizia pe care am luat-o, nu ar merge bine, așa că suntem blocați între o stâncă și un loc greu.” a adăugat el.
Sursa: The Guardian