Șeful OMS a discutat cu premierul chinez despre colaborarea privind originile COVID

05 Feb 2022 | scris de M.N.
Șeful OMS a discutat cu premierul chinez despre colaborarea privind originile COVID

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a declarat sâmbătă că a discutat cu premierul chinez Li Keqiang necesitatea unei colaborări mai puternice cu privire la originile COVID-19, un subiect de controversă care a tensionat relațiile Beijingului cu Vest, relatează Reuters

Tedros Adhanom Ghebreyesus a presat anterior China să fie mai receptivă cu date și informații legate de originea virusului.


„Mă bucur să mă întâlnesc cu premierul Li Keqiang”, a scris Tedros pe Twitter. „Am discutat despre COVID-19 și necesitatea unui efort agresiv asupra VaccinEquity în acest an pentru a vaccina 70% din toate populațiile”, a spus el, referindu-se la campania OMS pentru acces echitabil la vaccinuri în întreaga lume.

„Am discutat, de asemenea, despre necesitatea unei colaborări mai puternice cu privire la originile virusului COVID-19, înrădăcinată în știință și dovezi”, a adăugat el.

Anul trecut, OMS a înființat Grupul de consultanță științifică privind originile noilor agenți patogeni (SAGO) și a cerut Chinei să furnizeze date brute pentru a ajuta orice nouă investigație. China a refuzat, invocând regulile privind confidențialitatea pacienților.

China a negat în mod constant acuzațiile conform cărora virusul ar fi scurs dintr-un laborator specializat din orașul Wuhan, unde COVID-19 a fost identificat pentru prima dată la sfârșitul anului 2019.

Un studiu comun al Chinei și al OMS, publicat anul trecut, a exclus aproape teoria conform căreia COVID-19 ar fi provenit dintr-un laborator, spunând că ipoteza cea mai probabilă a fost că a infectat oamenii în mod natural, probabil prin comerțul cu animale sălbatice.

În noiembrie anul trecut, China a declarat că un raport desecretizat al serviciilor secrete americane care spunea că este plauzibil că pandemia a avut originea într-un laborator nu este științific și nu are credibilitate.

Sursa: Reuters

Alte stiri din Externe

Ultima oră