OMS nu susține teoria conform căreia coronavirusul a provenit din laboratorul de la Wuhan

05 Mai 2020 | scris de A.A.
OMS nu susține teoria conform căreia coronavirusul a provenit din laboratorul de la Wuhan

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că Guvernul Statelor Unite nu a furnizat nicio dovadă pentru a susține speculațiile oficialilor administrației Trump conform cărora Covid-19 își are originea într-un laborator din Wuhan. Autorităţile din China au respins orice acuzaţii calificându-le ca fiind absurde, precizează The Guardian.

Donald Trump a declarate în repetate rânduri că deține dovezi clare asupra originii virusului dintr-un laborator din Wuhan, chiar dacă toți specialiștii afirmă că virusul a fost transportat de un animal.

Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, a declarat duminică: "Sunt dovezi enorme că de acolo a pornit. Este o cantitate semnificativă de dovezi că a pornit din acel laborator din Wuhan.

Partidul Comunist Chinez a avut ocazia să prevină calamitatea care a lovit lumea. Este o criză enormă provocată de faptul că Partidul Comunist Chinez a făcut ce face de obicei, a recurs la dezinformarea și mușamalizarea obișnuite regimurilor autoritare".

Aceste probe pe care le dețin autoritățile americane nu au fost puse la dispoziția OMS pentru a verifica cele declarate.

"Ca orice organizație bazată pe dovezi, am fi dispuși să primim orice informație care să demonstreze originea virusului", a spus Mike Ryan, director executiv al OMS.

"Dacă aceste date și dovezi sunt disponibile, atunci va fi de competența guvernului Statelor Unite să decidă dacă și când pot fi transmise, dar pentru OMS este dificil să funcționeze într-un vid de informații în această privință", a subliniat Ryan.

El a susținut că este important ca OMS să învețe din datele oamenilor de știință chinezi și să facă schimb de informații pentru a "găsi răspunsurile împreună", dar a avertizat împotriva politizării problemei. 

Canalele media din China au atacat acuzațiile aduse de SUA catalogându-le ca fiind evazine și absurde, iar ”Maleficul Pompeo împrăștie venin și minciuni”, adăugând că dacă Pompeo și Trump dețin dovezi, să vină și să le susțină în mod public.

Săptămâna trecută, Sky News a raportat că OMS i s-a refuzat orice implicare în investigațiile din China privind originile virusului.

Surse de informații au declarat pentru The Guardian că nu există dovezi actuale care să sugereze că virusul provine dintr-un laborator de cercetare chinez. 

Rapoarte din Australia au sugerat că se crede că un "dosar" - oferit de administrația Trump pentru a sprijini teoria laboratorului - a fost compilat din rapoarte de știri.

Expertul principal al bolilor infecțioase din SUA, dr. Anthony Fauci, a spus că dovezile disponibile au fost "foarte, foarte puternic îndreptate spre faptul că acest virus nu ar fi putut fi manipulat artificial sau intenționat".

Dr. Maria Van Kerkhove, membru al comisiei tehnice a OMS privind Covid – 19, a subliniat în timpul informării de luni că "din toate dovezile văzute, acest virus este de origine naturală".

Atât Van Kerkhove, cât și Ryan au subliniat că este important să se descopere modul în care virusul a ajuns la oameni și ce animal a servit ca "gazdă intermediară" pe parcurs.

Alte stiri din Externe

Ultima oră