OMS declară că a gestionat criza coronavirusului, contrar acuzațiilor

02 Mai 2020 | scris de A.A.
OMS  declară că a gestionat criza coronavirusului, contrar acuzațiilor

Organizația Mondială a Sănătății nu a raportat prea târziu pandemia, contrar vocilor critice care au subliniat lipsa unor măsuri ferme pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, precizează BBC News.

Directorul general, dr. a anunțat Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat că OMS a raportat prima dată pericolul noului virus pe data de 30 ianuarie, ”oferind suficient timp tuturor țărilor să ia măsuri urgente”.

În acea perioadă fuseseră raportate doar 82 de cazuri în afara granițelor Chinei și niciun deces. În doar 3 luni de pandemie s-a înregistrat peste 3,2 milioane de persoane confirmate și 234.000 decese COVID.

Președintele SUA a acuzat în mod direct răspunsul întârziat al OMS cu privire la gestionarea pandemiei și chiar că a fost părtinitoare în raport cu autoritățile chineze.

În urma acestor acuze, au blocat toate fondurile care erau îndreptate spre OMS în condițiile în care SUA era principalul finanțator.

Directorul OMS a prezentat în cadrul unei conferințe de presă măsurile luate cu mult înainte de a transmite avertismentul mondial. Echipe ale OMS au fost trimise de urgență în China pentru a obține cât mai multe informații despre noul coronavirus.

De asemenea a anunțat că această pandemie, chiar dacă au trecut trei luni de la declanșare, reprezintă în continuare ”o amenințare reală a sănătății publice la nivel internațional”.

Potențiale escaladări ale numărului celor confirmați vor veni în urma aplicării măsurilor de relaxare a restricțiilor, cât și în cazul țărilor sărace care se confruntă cu grave probleme financiare, iar sistemele medicale nu ar putea să facă față unui aflux de pacienți.

Dr. Tedros a declarat din nou că originea virusului este una naturală, nu a fost creat în laborator, aceste certitudini vin în urma studierii aprofundate a secvențelor genomului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră