OMS: Europa se află într-o „încetare a focului” care ar putea duce la încetarea pandemiei

03 Feb 2022
OMS: Europa se află într-o „încetare a focului” care ar putea duce la încetarea pandemiei

Conducerea filialei europene a Organizației Mondiale a Sănătății și-a exprimat joi optimismul față de pandemie, în cadrul unei conferințe de presă susținute online. În ciuda unei explozii de cazuri de Covid-19 pe continent, sfârșitul iernii, natura variantei Omicron și vaccinarea fac acum posibil controlul efectelor virusului.


Datorită nivelului actual de vaccinare și severității mai mici a Omicron, Europa se confruntă cu un răgaz comparabil cu un „încetare a focului” care ar putea duce la sfârșitul pandemiei de Covid-19, a estimat joi filiala europeană a OMS.

„Pandemia nu s-a terminat, dar suntem în poziția unică de a putea prelua controlul și nu ar trebui să pierdem această oportunitate”, a declarat Hans Kluge, director regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în timpul unei conferințe de presă online.

Utilizând o metafora, el a adăugat: „Această perioadă de protecție superioară ar trebui văzută ca un „încetare a focului” care ne-ar putea aduce o pace de durată”. Combină protecția vaccinului, sfârșitul iernii și o variantă Omicron mai puțin periculoasă.

Totuși, această situație de armistițiu nu poate dura decât dacă se vor continua campaniile de vaccinare și monitorizarea noilor variante, a spus oficialul, în timp ce mai multe țări europene își relaxează considerabil restricțiile.

12 milioane de cazuri săptămâna trecută


În ceea ce privește noile variante „care vor apărea inevitabil”, „este posibil să le răspundem” fără a reangaja „tipul de măsuri perturbatoare de care aveam nevoie înainte”, a afirmat Hans Kluge. În regiunea OMS Europa, care are 53 de țări, dintre care unele sunt situate în Asia Centrală, contaminarea a explodat când varianta Omicron a preluat controlul, dar situația sănătății este considerată mai puțin alarmantă.

Aproape 12 milioane de cazuri noi au fost înregistrate săptămâna trecută, conform datelor regionale ale OMS, cea mai mare cifră de la începutul pandemiei în urmă cu doi ani. OMS Europa a cerut joi autorităților sanitare să se concentreze pe protejarea celor mai vulnerabile populații.

Sursa: BFMTV

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră