OMS consideră că e „prematur” să declarăm victoria împotriva Covid

01 Feb 2022 | scris de M.N.
OMS consideră că e „prematur” să declarăm victoria împotriva Covid

„Facem apel la toate țările să își protejeze populația folosind toate instrumentele disponibile, nu doar vaccinuri”, a îndemnat șeful Organizației Mondiale a Sănătății.

 

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat marți, 1 februarie, că este prea devreme ca țările să pretindă victoria asupra Covid-19 sau să renunțe la încercările de a stopa transmiterea virusului. „Este prematur ca orice țară să se predea sau să declare victorie”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus la o conferință de presă, îngrijorat de creșterea numărului de decese în majoritatea părților lumii.

Pledoaria lui pentru prudență vine în timp ce unele țări se gândesc să se întoarcă la viață înainte. Danemarca a făcut chiar acest pas marți, în ciuda unui nivel record de cazuri de Covid-19, considerându-se capabilă să facă acest lucru datorită acoperirii sale mari de vaccinare și severității mai mici a variantei Omicron. Șeful OMS pentru situații de urgență, Michael Ryan, a spus că se teme că unele țări - din cauza presiunii politice - vor dori să imite guvernele care deja relaxează măsurile, fără a lua în considerare propria lor sănătate și situația de acoperire.

„Mai multă transmitere înseamnă mai multe decese”


Maria Van Kerkhove, responsabilă cu gestionarea pandemiei de Covid-19 la OMS, a avertizat și asupra unei relaxări rapide a măsurilor.

„Îndemnăm la prudență, deoarece multe țări nu au atins încă vârful Omicron. Multe țări au niveluri scăzute de acoperire de vaccinare”, a spus ea.

„Mai multă transmitere înseamnă mai multe decese”, a spus Dr. Tedros. De când varianta Omicron a fost identificată pentru prima dată în urmă cu doar 10 săptămâni, aproape 90 de milioane de cazuri au fost raportate la OMS.

Pentru Maria Van Kerkhove, „nu este momentul să eliberăm totul dintr-o dată”. „Recomandăm întotdeauna prudență (...) inclusiv în ridicarea acestor măsuri care trebuie făcute încet și constant, încetul cu încetul. Pentru că acest virus este foarte dinamic și mai avem multe de învățat despre el”, a adăugat ea.

„Acest virus este periculos”


„Suntem îngrijorați de faptul că în unele țări s-a instalat o narațiune conform căreia, datorită vaccinurilor și a transmisibilității ridicate a Omicron și a severității mai mici, prevenirea transmiterii nu ar mai fi posibilă. Nimic din toate acestea nu ar putea fi mai departe de adevăr”, a spus șeful OMS. Pentru Dr. Tedros, „acest virus este periculos”. Un mesaj pe care nu a încetat să-l repete de la apariția variantei Omicron.

„Nu cerem niciunei țări să reinstaureze blocajele. Dar facem apel la toate țările să își protejeze oamenii folosind toate instrumentele disponibile, nu doar vaccinurile”, a spus el.

Spunând că virusul va continua să evolueze, el a cerut țărilor să continue testarea, monitorizarea virusului și variantele acestuia: „Nu putem lupta împotriva acestui virus dacă nu știm ce face”. El a considerat, de asemenea, că, dacă virusul continuă să evolueze, „s-ar putea să trebuiască să evolueze și vaccinurile”.

Sursa: Le Figaro 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră