În cele șase zile extrem de esențiale pentru toate țările în care autoritățile din China au decis să nu transmită nicio informație cu privire la pandemie, în Wuhan, orașul epicentru al coronavirusului, a avut loc un eveniment public la care au luat parte sute de mii de oameni, iar milioane de cetățeni chinezi au început să călătorească în toată lumea pe măsură ce se pregăteau să sărbătorească Noul An Chinezesc, precizează AP.
Președintele Xi Jinping a decis să lanseze avertizările în a șaptea zi, pe 20 ianuarie. În toată această perioadă de 6 zile, peste 3000 de cazuri erau confirmate pozitiv conform unor documente obținute de Associated Press și pe baza estimărilor specialiștilor.
Amânarea transmiterii informațiilor din 14 ianuarie până în 20 ianuarie nu a fost singura greșeală a Chinei urmând și o relaxare de câteva zile în luarea unor măsuri concrete de împiedicare a răspândirii, dar greșeli au fost făcute de toate guvernele țărilor care se confruntă cu efectele devastatoare ale pandemiei.
La început China a încercat să mențină o stare de calm, și-a dorit să nu alerteze în exces nici populiția, nici țările la nivel global.
Zuo-Feng Zhang, expert epidemiolog la Universitatea din California a declarat că această amânare de 6 zile a avut consecințe groaznice. Numărul de decese a fost infinit mai mare, răspândirea la nivel mondial nu a mai putut fi stăpânită și a dus la un colaps al sistemelor de sănătate.
Alți experți au declarat că autoritățile din China au luat măsuri drastice de izolare a populație, dar au ales să nu facă public această informație pentru a nu crea o isterie la nivel global.
Cele 6 zile de amânare se suprapun cu o perioadă de 2 săptămâni în care Centrul Național pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Beijing nu a înregistrat niciun caz confirmat cu noul coronavirus. Și, totuși, în perioada 5-17 ianuarie, sute de pacienți invadau spitalele, nu doar în Wuhan, ci în toată țara.
Nu s-a clarificat această situație și încă nu a venit un comunicat oficial în care autoritățile să explice de ce nu au fost înregistrate oficial cazuri COVID pozitive.
Este evident că regulile stricte din China au împiedicat comunicarea oficială a cazurilor, birocrația a îngreunat și ea transmiterea informațiior, iar medicii erau amenințați direct dacă îndrăzneau să avertizeze public cu privire la pericolele ce urmau să apară.
Pentru a pune în mișcare autoritățile chineze a fost nevoie să fie confirmat primul caz în afara țării, în Thailanda, pe 13 ianuarie. De abia atunci au decis să construiască un plan de împiedicare a răspândirii pandemiei, de control strict al populației, de mărire a capacității de testare, iar la nivel local în Wuhan au intensificat controalele în locurile publice, au interzis adunările de persoane, călătoriile și au început izolarea oamenilor. Toate aceste măsuri au fost luate departe de ochiul publicului.
Reprezentanții guvernului au dezmințit orice acuză că ar fi întârziat informarea Organizației Mondiale a Sănătății despre evoluția epidemiei, chiar dacă documentele îi contrazic.
Conform unor documente oficiale datate din 14 ianuarie, autoritățile avertizau la nivel local că se pot confrunta cu o epidemie mult mai periculoasă ca cea din 2003 generată de virusul SARS și că există posibilitatea ca întreg sistemul public de sănătate să fie afectat, relatează AP.