Rusia este acuzată de „crime de război îngrozitoare” în orașele din jurul Kievului

03 Apr 2022
Rusia este acuzată de „crime de război îngrozitoare” în orașele din jurul Kievului

Bucha și orașul din apropiere Irpin, au devenit de nerecunoscut după bombardamente, au fost scena unora dintre cele mai aprige lupte, scrie Le Point. Zeci și zeci de cadavre zac pe drumul public.

„Masacrul de la Bucha a fost intenționat”, a denunțat duminică, 3 aprilie, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kouleba, a doua zi după descoperirea a numeroase cadavre în acest oraș din nord-vestul Kiev, tocmai recucerit din armata rusă. „Masacrul de la Bucha a fost deliberat. Rușii vor să elimine cât mai mulți ucraineni. Trebuie să-i oprim și să-i stingem. Cer noi sancțiuni devastatoare pentru G7 acum”, a scris el pe Twitter.

Duminică seara însuși Volodimir Zelensky a vorbit despre situația din Bucha, acuzând liderii ruși că sunt responsabili de „crime” și acte de „tortură”.

„Vreau ca toți liderii Federației Ruse să vadă cum le sunt îndeplinite ordinele. Genul acesta de comenzi (...). Și au o responsabilitate comună. Pentru aceste crime, pentru aceste torturi, pentru brațele smulse de explozivi (...) Pentru gloanțele trase în ceafă ”, a spus Zelensky, trecând de la ucraineană la rusă, într-un mesaj video.

El a adăugat că va fi creat un „mecanism special” pentru a investiga toate „crimele” rusești din Ucraina.

Președintele Consiliului European, Charles Michel a acuzat armata rusă că a comis „atrocități” în regiunea Kiev, cerând mai multe sancțiuni împotriva Moscovei. „Șocat de imaginile atrocităților comise de armata rusă în regiunea eliberată Kiev”, a scris Charles Michel pe Twitter, menționând hashtagul „#BuchaMassacre”, denumit după localitatea ucraineană preluată de la ruși, unde aproape de 300 de oameni au fost îngropați în gropi comune. „UE ajută Ucraina și ONG-urile să adune probele necesare pentru procedurile în fața instanțelor internaționale”, a declarat președintele Consiliului European.

Ministrul britanic de externe Liz Truss a denunțat „actele revoltătoare” comise de armata rusă împotriva civililor din Ucraina, în special în Irpin și Boutcha din regiunea Kiev, solicitând o „anchetă privind crimele de război”. „Pe măsură ce trupele ruse sunt forțate să se retragă, vedem tot mai multe dovezi ale actelor scandaloase comise de forțele invadatoare în orașe precum Irpin și Boutcha”, a spus Liz Truss într-un comunicat. Aceste „atacuri nediscriminatorii împotriva civililor nevinovați” trebuie „investigate pentru crime de război”, a adăugat ea.

La rândul său, vicecancelarul și ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a denunțat o „crimă de război teribilă” și a cerut ca țările UE să adopte noi sancțiuni economice împotriva Rusiei. „Această crimă de război teribilă nu poate rămâne fără răspuns”, a declarat ecologistul pentru ziarul german Bild. „Cred că se indică o întărire a sancțiunilor. Acesta este ceea ce pregătim împreună cu partenerii noștri din UE”, a adăugat el.

Antony Blinken, secretarul de stat al Statelor Unite, a spus ca simte ca „un pumn în stomac” și a cerut încetarea imediată a barbariei.

Președintele Macron și ministrul francez de externe s-au grăbit să condamne „cu cea mai mare fermitate” actele comise de armata rusă împotriva civililor și au cerut ca „cei responsabili să fie aduși în fața justiției” și condamnați”. „Vom lucra, împreună cu partenerii noștri, autoritățile ucrainene și instanțele internaționale competente, în special Curtea Penală Internațională, pentru a ne asigura că aceste acte nu rămân nepedepsite și că cei responsabili sunt judecați și condamnați”, a adăugat el.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut duminică o anchetă independentă asupra uciderii în masă a civililor din Bucha, Ucraina .

Cadavrele a 410 de civili găsite în teritoriile recent eliberate de lângă Kiev

„Regiunea Kiev. Iadul în secolul 21. Corpurile bărbaților și femeilor care au fost uciși cu mâinile legate. Cele mai grave crime ale nazismului s-au întors în Europa. Acest lucru a fost făcut în mod deliberat de Rusia”, a scris pe Twitter un consilier al președinției ucrainene, Mykhaïlo Podoliak.

AFP a văzut sâmbătă trupurile fără viață a cel puțin 20 de bărbați în civil, întinși pe o stradă din Bucha. Unul dintre bărbați avea mâinile legate și cadavrele erau împrăștiate pe câteva sute de metri. Cauza morții lor nu a putut fi stabilită imediat, dar o persoană avea o rană mare la cap.

„Toți acești oameni au fost împușcați”, „ei (rușii) i-au ucis cu un glonț în ceafă”, a asigurat pentru AFP primarul din Bucha, Anatoly Fedorouk.

„În Bucha, am îngropat deja 280 de oameni în gropi comune” pentru că a fost imposibil de făcut acest lucru în cele trei cimitire ale municipiului, toate în raza de tragere a soldaților ruși, a adăugat Anatoly Fedorouk. Forțele ucrainene au reușit să pătrundă complet în Bucha abia în urmă cu câteva zile, după ce acesta a fost inaccesibil timp de aproape o lună. În total, aproape 410 de civili au fost găsiți în teritoriile recent eliberate de lângă Kiev.

Cadavrele a 57 de persoane au fost găsite și într-o groapă comună din Bucha de către forțele ucrainene, a declarat duminică, 3 aprilie, Serhii Kaplytchny, șeful ajutorului local. Au fost vizibile o duzină de cadavre, unele doar parțial îngropate.

Rusia solicită o dezbatere în Consiliul de Securitate al ONU

Acuzată de crime de război în orașul Boutcha, Rusia continuă să nege și cere ONU să-și convoace luni Consiliul de Securitate. „În lumina provocării flagrante a radicalilor ucraineni la Bucha, Rusia a cerut convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU”, scrie Dmitri Polanski, primul reprezentant permanent adjunct al Rusiei la ONU, pe Telegram.

Alte stiri din Externe

Ultima oră