Gazprom studiază opțiunile pentru oprirea livrărilor de gaz către Europa, relatează Kommersant

31 Mar 2022
Gazprom studiază opțiunile pentru oprirea livrărilor de gaz către Europa, relatează Kommersant

 Gigantul energetic rus Gazprom analizează opțiuni pentru oprirea furnizării de gaz către țările „neprietenoase” și evaluează posibilele consecințe, a informat joi cotidianul rus Kommersant, citând surse anonime, scrie Reuters.

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia va cere în curând țărilor „neprietenoase” să plătească combustibilul în ruble, stârnind alarma cu privire la o posibilă criză a aprovizionării cu gaze în Europa.

Putin a ordonat băncii centrale ruse și Gazprom să pregătească schema de plată până pe 31 martie, pe fondul sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei pentru „operațiunea sa militară specială” din Ucraina.

Țările din Uniunea Europeană, unde Gazprom reprezintă aproximativ 40% din livrările de gaze, și-au declarat refuzul de a plăti pentru gazul rusesc în ruble.

„Gazprom... lucrează într-adevăr la o opțiune de oprire completă a furnizării de gaz către „țările neprietenoase” și evaluează consecințele unor astfel de măsuri”, a scris ziarul.

Kommersant a spus că Gazprom a refuzat să discute problema cu ziarul. Gazprom nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii a Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat miercuri că clienții nu vor fi obligați să treacă la ruble de îndată ce joi, deoarece „plățile și livrarea sunt un proces care necesită timp”.

Germania, cel mai mare client de gaze al Rusiei, va continua să plătească în euro sau dolari, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului, adăugând că Putin i-a spus cancelarului german că nimic nu se va schimba pentru partenerii europeni, în ciuda planului său de plată în ruble.

Alte stiri din Externe

Ultima oră