Justin Trudeau vrea să excludă Rusia de la următorul G20: „Nu cred că putem sta cu Rusia la masă"

01 Apr 2022
Justin Trudeau vrea să excludă Rusia de la următorul G20: „Nu cred că putem sta cu Rusia la masă"

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat joi că Rusia nu are loc la următoarea reuniune a G20, deoarece nu poate fi considerată un „partener constructiv", scrie radiodifuziunea din Belgia RTBF.

„Nu cred că putem sta cu Rusia în jurul mesei”, a explicat șeful guvernului canadian, indicând că a discutat acest subiect cu președintele indonezian care prezidează G20 anul acesta.

„Nu are sens să avem o discuție despre creșterea economică globală dacă țara responsabilă de mare parte a tulburărilor se află în jurul mesei”, a adăugat premierul canadian.

Decizia aparține G20 însuși, un format creat pentru a promova dialogul între vechile puteri industriale ale G7 și giganții economici emergenti precum China, Brazilia și Rusia.

"Este logic că Vladimir Putin să nu fie aici în acest an. Pentru o expulzare pe termen lung, va trebui să avem o discuție în acest sens", a adăugat domnul Trudeau.

Președintele american Joe Biden a cerut săptămâna trecută excluderea Rusiei din G20, țară care a fost deja exclusă din G8 - acum G7 - după anexarea Crimeei în 2014.

Indonezia, care prezidează G20, a declarat că va rămâne „imparțială”, în timp ce China a estimat deja că Vladimir Putin ar trebui să-și aibă locul la summitul programat pentru sfârșitul anului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră