Prin discuții rușii și ucrainenii nu caută pacea ci doar să câștige timp: "Este un mare clasic al negocierilor" spun specialiștii

31 Mar 2022
Prin discuții rușii și ucrainenii nu caută pacea ci doar să câștige timp: "Este un mare clasic al negocierilor" spun specialiștii

Anunțul privind o reducere „drastică” a forțelor militare ruse din nordul Ucrainei a stârnit speranțe pentru o soluționare a conflictului. Dar ar fi mai mult o pauză tactică decât un adevărat proiect de pace, spun specialiștii în strategie militara în ziarul Libération.

În diplomație trebuie să fim mereu atenți la pretexte mincinoase. Anunțul surpriză de marți privind o „reducere drastică a activității militare ruse” pe frontul Kiev și Cernihiv a provocat inițial ușurare. Dorința de a crede într-o adevărată pauză în lupte și bombardamente, fără ca aceasta să se vadă cu adevărat pe teren în această miercuri. Pentru ruși, ca și pentru ucraineni, operațiunea pare înainte de toate destinată altui scop: „Se încearcă câștigarea de timp de ambele părți pentru a reorganiza, a reorganiza trupele, comentează Joseph Henrotin, specialist în strategie militară. Este un mare clasic al negocierilor.”

Dacă, pentru prima dată, se are în vedere ideea unui acord de pace și a unei întâlniri între Volodimir Zelensky și Vladimir Putin, suntem încă departe de el. Potrivit acestui specialist, condițiile puse de Kiev pentru a-și garanta securitatea și neutralitatea au reprezentat mai multe constrângeri decât memorandumul de la Budapesta din 1994. Nu numai că acest lucru riscă să fie prea restrictiv pentru Moscova, dar nici măcar nu este sigur că statele garante propuse de Ucraina acceptă acest lucru. „Nu este câștigat, dar în așteptarea unui răspuns, ucrainenii vor putea continua să exploateze slăbiciunile armatei ruse”.

Cu obiectivul principal de a-și continua contraatacurile în principalele orașe pentru a împinge artileria rusă din raza de acțiune, la aproximativ 30 de kilometri distanță. „Vorbim de un contraatac și nu de o contraofensivă pe care armata ucraineană nu are mijloacele să o angajeze”, analizează François Heisbourg, consilier special la Fundația pentru Cercetare Strategică. Este, de asemenea, o modalitate de a câștiga greutate în negocieri, deoarece rușii folosesc bombardamentele pentru a pune presiune asupra autorităților de la Kiev.

„Putin va relua inevitabil lupta”
De partea opusă, strategia rusă pare mult mai puțin lizibilă. „Reducerea radicală a prezenței sale militare înseamnă totul și nimic”, avertizează Joseph Henrotin. Aceasta poate fi o rotație a forțelor, ceea ce pare normal după cinci săptămâni de lupte. Sau o redistribuire a trupelor în Donbass, unde au fâșia de la sud pe care trebuie să o țină. E greu de spus." Cert este că trupele lui Vladimir Putin nu pot abandona complet frontul de nord. „O retragere totală le-ar permite ucrainenilor să se întărească pe frontul Donbass”, comentează pe Twitter Michael Kofman, directorul Rusia la Centrul de Analize Navale.

La sfârșitul săptămânii trecute, Kremlinul a declarat că își va concentra ofensiva în estul țării, deci în Donbass. Ideea părea logică: să-și concentreze forțele pe frontul unde armata sa este cea mai puternică pentru a „elibera” regiunile separatiste în cuvintele lui Vladimir Putin. Dar o astfel de transparență în strategia rusă pare suspectă în ochii lui François Heisbourg: „Primul principiu este că personalul nu își explică niciodată următoarele mișcări în detaliu, iar dacă o fac, este că, în general, nu ar trebui să fie crezuți.”

Potrivit acestuia, Putin nu se va mulțumi cu câștiguri teritoriale minore în Donbass. „Vladimir Putin nu a intrat în război pentru asta. Poate semna un armistițiu pentru a câștiga mai mult timp, dar inevitabil va relua lupta. Aceeași analiză a lui Joseph Henrotin conform căruia președintele rus se simte „în vârful carierei”, cu „o misiune istorică de îndeplinit pentru a-și lăsa amprenta”. Iar specialistul militar conchide: „Din acest punct de vedere, este de temut că acest plan de negociere este doar un paravan”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră