Gazprom se retrage din filialele sale germane și britanice

01 Apr 2022
Gazprom se retrage din filialele sale germane și britanice

Grupul rus Gazprom a anunțat vineri să se retragă din filialele sale din Germania și Marea Britanie care asigură în special distribuția de gaze, măsură cu consecințe incerte în timp ce planează amenințarea întreruperii livrărilor de energie către Europa, scrie AFP citata de BFMTV.

„Grupul Gazprom și-a încetat la 31 martie participarea la Gazprom Germania și la toate activele sale, inclusiv Gazprom Marketing & Trading”, cu sediul la Londra, a explicat compania într-un comunicat de presă.

Gazprom nu a detaliat dacă entitatea germană - al cărei proprietar unic era și care are filiale și în Elveția și Cehia - a fost vândută.

Nu au fost anunțați noi proprietari. Serviciul de presă al Gazprom Germania, solicitat de AFP, nu a putut fi contactat vineri. Anunțul vine în momentul în care Moscova a ordonat să plătească gazul în ruble din conturile din Rusia, ridicând spectrul unei întreruperi în livrări.

Vladimir Putin a anunțat joi că cumpărătorii de gaz rusesc din țări „neprietenoase” trebuie să plătească de vineri din conturile deschise în Rusia. Kremlinul a precizat, însă, că prețul gazului a rămas denominat în moneda contractelor curente, cel mai adesea în euro sau dolari, și că clienții vor trebui să efectueze o simplă tranzacție de schimb în Rusia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră