Putin: "operațiunea militară" în Ucraina a fost „decizia corectă”, scopurile sale sunt "absolut clare și nobile"

12 Apr 2022
Putin: "operațiunea militară" în Ucraina a fost „decizia corectă”, scopurile sale sunt "absolut clare și nobile"

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că operațiunea militară a Moscovei în Ucraina va atinge, fără îndoială obiectivele sale „nobile”, scrie Reuters.

Vorbind la o ceremonie de premiere de la Cosmodromul Vostochny din Orientul Îndepărtat al Rusiei, Putin a fost citat de agențiile de presă ruse că a spus că Moscova nu are altă opțiune decât să lanseze o operațiune militară pentru a proteja Rusia și că o ciocnire cu forțele anti-ruse ale Ucrainei fusese inevitabil.

„Obiectivele sale sunt absolut clare și nobile”, a spus Putin despre campania militară a Rusiei.

Putin a spus că principalul obiectiv al intervenției militare a Moscovei în Ucraina a fost salvarea oamenilor din regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de ruși luptă cu forțele ucrainene din 2014.

Putin a spus că „creșterea neonazismului a fost alimentată în mod special la Kiev”, și din acest motiv „o coliziune cu Moscova era inevitabilă, întrebarea era doar cât timp va dura să se producă”. Potrivit liderului de la Kremlin, „Ucraina a început să se transforme într-o entitate anti-rusă pentru a face planta naționalismului să crească aici”.

„Pe de o parte, ajutăm și salvăm oameni, iar pe de altă parte, pur și simplu luăm măsuri pentru a asigura securitatea Rusiei”, a spus Putin. "Este clar că nu am avut de ales. A fost decizia corectă".

„Rusia nu se va închide, este imposibil să o izolăm”

„Rusia nu se va închide, este imposibil să o izolăm”, a adăugat Putin, care a spus că Rusia „este pregătită să coopereze cu toți partenerii care doresc” și „nu are nicio intenție să se închidă”. „Nu avem nicio intenție să ne închidem – asigură el – în lumea modernă, este total imposibil să izolăm strict pe cineva și complet imposibil să izolăm o țară atât de mare ca Rusia. Așa că vom lucra cu parteneri care vor să interacționeze”.

Milioane de ucraineni au fost forțați să părăsească țara de când Rusia a trimis zeci de mii de trupe în Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce a numit o operațiune specială pentru a degrada capacitățile militare ale vecinului său din sud și pentru a elimina oamenii pe care i-a numit naționaliști periculoși.

Forțele ucrainene au făcut o rezistență puternică, iar Occidentul a impus sancțiuni drastice Rusiei în efortul de a o forța să-și retragă forțele.


Surse: La Repubblica, Reuters.

Alte stiri din Externe

Ultima oră