De ce 9 mai este un termen limită pentru Vladimir Putin

09 Apr 2022
De ce 9 mai este un termen limită pentru Vladimir Putin

Vladimir Putin pe 9 mai 2015 purtând o fotografie a tatălui său.

Potrivit informațiilor americane, șeful Kremlinului este obsedat de această dată, scrie Le Figaro

În fiecare an, de 9 mai, aniversarea victoriei asupra Germaniei naziste, sunt organizate ceremonii patriotice. În Sankt Petersburg, o parte a Flotei de Nord alunecă pe apă pe lângă palatele aurite ale țarilor. Dar anul acesta, 9 mai ar putea căpăta o simbolistică aparte. Președintele rus, care își justifică războiul ca o „denazificare” a Ucrainei, ar fi ales această dată pentru a-și declara victoria. Informația a fost transmisă CNN de serviciile de informații americane.

„Este aproape sigur că pentru Vladimir Putin, 9 mai trebuie să fie o zi de victorie”, a spus Emmanuel Macron la RTL vineri. Ar putea fi astfel înțeleasă „a doua fază” a „operațiunii militare speciale”, care se concentrează pe „eliberarea Donbassului”, în estul Ucrainei, și retragerea din restul țării. Cucerirea acestei regiuni, precum și a Mariupolului, apărat de regimentul Azov, suspectat de simpatii neonaziste, ar constitui o victorie pentru Kremlin, ale cărui pierderi se acumulează. De la căderea Uniunii Sovietice, 9 mai „reprezintă aproape o sărbătoare națională”, a spus Pierre Lorrain, autorul cărții Moscova și nașterea unei națiuni.

Un simbolism foarte puternic
În ciuda unei înțelegeri inițiale cu Hitler, URSS a fost în cele din urmă invadată. Dacă estimările variază, aproape 20 de milioane de sovietici ar fi murit în această perioadă, adică aproape unul din zece locuitori. „Este unul dintre rarele titluri de glorie ale URSS în secolul al XX-lea. Promovarea sa face posibilă compensarea comunismului, a gulagului sau a persecuțiilor ideologice”, decriptează Pierre Lorrain. „Această poveste fondatoare este controlată cu pricepere de Putin pentru a reda mândria poporului rus, pentru a-l transforma într-o națiune mare. Nu o națiune care a pus capăt imperiului sovietic, ci cea care a învins nazismul”, abundă Carole Grimaud-Potter, profesor de geopolitică a Rusiei la Universitatea din Montpellier și la Institutul Diplomatic din Paris.

Pentru Rusia, simbolismul este așadar foarte puternic. Pierderile umane au fost greu de înlocuit, iar URSS și-a recăpătat nivelul economic de dinainte de război abia în 1960. Mai mult, Vladimir Putin i-a criticat în mod repetat pe occidentali, care ar încerca, potrivit acestuia, să minimizeze efortul războiului sovietic împotriva Germaniei. Armata Roșie va fi, de fapt, prima care va intra în Berlin, unde va cere să fie semnată o a doua capitulare, după cea de la Reims. Capitulare realizată pe 8 mai la 23:10 ora Berlinului, deci la 1:10 a.m. pe 9 mai, ora Moscovei.

„Pe 9 mai sunt prezentate mai multe simboluri, precum panglica Sfântul Gheorghe, o distincție militară. Vladimir Putin, va trebui să le arăte rușilor că armata este încă puternică, că victoria din 1945 este încă un ciment fondator, iar președintele poate aduce o victorie care să valideze această operațiune militară în Ucraina”, adaugă Carole Grimaud-Potter. În Ucraina, dacă festivitățile de 9 mai au fost întotdeauna importante, apropierea de Germania și Europa a estompat aceste sărbători.


Pe plan intern, Vladimir Putin trebuie să țină seama și de durii din regimul său. Paralela dintre al Doilea Război Mondial și „nazismul ucrainean” i-ar putea dăuna. „Pentru acești naționaliști, o pace nu poate fi avută în vedere fără o victorie totală a Rusiei. Odată cu puținul avans al armatei ruse, au fost evocate compromisuri și i-au făcut să sară de furie. Le este frică să reproducă acordurile Khassaviourt (care au pus capăt primului război în Cecenia, n.red.)”, continuă Carole Grimaud Potter. „Idealul ar fi o victorie diplomatică, dar rușii s-ar putea mulțumi cu o victorie militară odată cu încetarea luptei de la Mariupol și distrugerea regimentelor precum Azov.

Sau evacuarea trupelor ucrainene din Donbass”, sugerează Pierre Lorrain.

La Kiev, guvernul se pregătește pentru o situație „foarte dificilă” în est. „În Donbass și în Mariupol, în direcția Harkov, armata rusă se întărește în așteptarea unor atacuri puternice”, a avertizat Volodymyr Zelensky.

Alte stiri din Externe

Ultima oră