Putin denunță o „provocare grosolană și cinică” a Ucrainei în cazul masacrului din Bucha

06 Apr 2022
Putin denunță o „provocare grosolană și cinică” a Ucrainei în cazul masacrului din Bucha

Președintele rus Vladimir Putin a numit miercuri o „provocare grosolană și cinică” a autorităților ucrainene descoperirea cadavrelor civile în orașul Buca după retragerea forțelor de la Moscova, scrie AFP citată de Le Figaro.

În timpul unei convorbiri cu premierul maghiar Viktor Orban, Vladimir Putin a vorbit în special despre „provocarea crudă și cinică din partea regimului de la Kiev în cazul orașului Bucha”, potrivit unui comunicat de presă al Kremlinului. Aceasta este prima reacție a președintelui rus la acest eveniment care stârnește indignarea internațională.

Kremlinul vorbește despre „falsificare”
Înainte de Vladimir Putin, alți oficiali ruși au negat orice abuz din partea forțelor Moscovei în Bucha, Kremlinul calificând drept „falsificări” imaginile cadavrelor împrăștiate pe străzile acestui oraș, imagini care au fost publicate de mass-media încă de weekendul trecut. Miercuri, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zakharova, a acuzat oficialii și mass-media occidentale că „au pronunțat un verdict de „vinovat” împotriva țării noastre (…) fără să încerce măcar să verifice nimic”. „Această falsificare penală a fost inventată pentru a justifica următorul set de sancțiuni” împotriva Moscovei, a adăugat ea, judecând mass-media occidentală „complice” în abuzurile din Bucha.

Potrivit acesteia, partea ucraineană fie a executat civili în acest oraș, fie a transportat cadavre acolo în scopul de a crea o scenă. Teza rusă a unei înscenări ucrainene cu cadavrele din Bucha nu este „sustenabilă”, având în vedere imaginile din satelit care au fost difuzate, a estimat miercuri guvernul german. „Aceste imagini arată în special că victimele descoperite de mass-media weekendul trecut zăceau acolo cel puțin din 10 martie”, în timp ce forțele ruse se aflau în această zonă, a declarat Steffen Hebestreit purtătorul de cuvânt al guvernului german la Berlin.

Armata rusă a acuzat Ucraina că implementează scenarii similare în alte câteva localități din care forțele ruse s-au retras.

Rusia conduce o ofensivă militară în Ucraina din 24 februarie. Ca răspuns la această intervenție, țările occidentale au impus sancțiuni economice grele Moscovei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră