Cancelarul austriac este „pesimist” dupa întâlnirea cu Putin la Moscova

12 Apr 2022
Cancelarul austriac este „pesimist” dupa întâlnirea cu Putin la Moscova

Cancelarul austriac Karl Nehammer s-a declarat „destul de pesimist” după întâlnirea cu Vladimir Putin, care, potrivit acestuia, se află într-o „logică a războiului” și vrea să înregistreze un „succes militar” în Ucraina. „Nu ar trebui să ne facem iluzii (...), scrie AFP citată de  HuffingtonPost 

Cancelarul austriac Karl Nehammer, primul lider european primit de Vladimir Putin de la începutul intervenției în Ucraina, a declarat luni, 11 aprilie, că este „pesimist” în privința „logicii războiului” a președintelui rus.

„Dacă mă întrebați acum dacă sunt optimist sau pesimist, atunci sunt mai degrabă pesimist”, a spus Karl Nehammer reporterilor după întâlnire.

„Nu ar trebui să ne facem iluzii. Președintele Putin a intrat masiv într-o logică a războiului și acționează în consecință” în speranța de a înregistra „un succes militar rapid”, a adăugat el.

„Există puțin interes din partea rusă pentru o întâlnire directă” cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit cancelarului.

Cu toate acestea, Vladimir Putin „și-a reiterat încrederea” în discuțiile din Turcia. Ultima sesiune a avut loc pe 29 martie la Istanbul.

În altă parte, Karl Nehammer și-a apărat întâlnirea „unu-la-unu” din Rusia, subliniind „importanța de a avea contact personal pentru a-l confrunta pe președinte cu realitățile războiului și pentru a transmite direct punctul de vedere al europenilor”.

Într-o declarație, el a numit anterior discuția de peste o oră cu Vladimir Putin „francă, deschisă și dificilă”.

„Am vorbit despre gravele crime de război din Bucha și în alte locuri, spunând că toți responsabilii trebuie aduși în fața justiției”, a spus cancelarul austriac.

Un interviu la reședința președintelui rus de lângă Moscova
Bucha este o localitate de lângă Kiev devenită un simbol al atrocităților, unde Karl Nehammer a mers în acest weekend ca și alți oficiali occidentali. Moscova a respins ferm orice implicare.

„I-am spus președintelui Rusiei urgența de a înființa coridoare umanitare pentru a transporta apă și alimente și pentru a evacua femeile, copiii și răniții din orașele asediate”, a spus cancelarul.

Interviul a avut loc la reședința președintelui rus Novo-Ogaryovo, lângă Moscova.

Nicio imagine nu a fost difuzată de la întâlnirea care, potrivit presei austriece, nu s-a soldat cu o strângere de mână. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, acest format cu ușile închise a fost ales la inițiativa părții austriece.

Karl Nehammer spune în special că l-a „informat” pe cancelarul german Olaf Scholz „despre conținutul schimbului”.

Cancelarul conservator austriac a mers la Moscova din proprie inițiativă, după ce a vizitat Ucraina. El „nu are un mandat european”, a declarat luni mai devreme ministrul său de externe, Alexander Schallenberg.

Acțiunea sa a fost decisă după discuții de sâmbătă la Kiev cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și discuții cu Olaf Scholz, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, precum și șefii instituțiilor europene Ursula von der Leyen și Charles Michel.

Alte stiri din Externe

Ultima oră