Președintele Finlandei l-a sunat pe Putin pentru a-i spune despre planul de aderare la NATO

14 Mai 2022
Președintele Finlandei l-a sunat pe Putin pentru a-i spune despre planul de aderare la NATO

Preşedintele finlandez Sauli Niinistö l-a sunat sâmbătă pe omologul său rus, Vladimir Putin, în legătură cu iminenta aderare la NATO a ţării nordice, care a stârnit ostilitate din partea Moscovei, a informat Helsinki, scrie Le Figaro

„Conversația a fost directă și fără ocol și s-a desfășurat fără probleme. Evitarea tensiunilor a fost considerată importantă”, a declarat șeful statului finlandez într-un comunicat al președinției. Țara nordică „dorește să trateze problemele practice de a fi o țară vecină cu Rusia într-un mod corect și profesionist”, a asigurat Helsinki.

Președintele și prim-ministrul finlandez Sanna Marin au anunțat joi că doresc să se alăture alianței militare conduse de SUA „fără întârziere”, cu un anunț de candidatură așteptat duminică, cu o ședință a Parlamentului programată luni. Moscova amenințase că va lua măsuri „tehnico-militare” ca răzbunare. De asemenea, Suedia trebuie să-și anunțe în zilele următoare candidatura pentru NATO.

Potrivit Helsinki, Sauli Niinistö i-a spus lui Vladimir Putin că cererile Moscovei de la sfârșitul anului 2021 pentru înghețarea expansiunii NATO și apoi invazia Ucrainei la sfârșitul lunii februarie au schimbat „fundamental” „mediul de securitate al Finlandei”. Miercuri, președintele finlandez estimase că Moscova este responsabilă de proiectul de aderare al țării sale, nealiniată istoric și ne- membră a NATO.

„Tu (Rusia) ai cauzat asta. Uită-te în oglindă”, a spus el.

Pentru Putin, sfârșitul neutralității militare finlandeze ar fi o „greșeală”
Sfârșitul neutralității militare a Finlandei ar fi o „greșeală”, a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin în convorbirea cu omologul său finlandez Sauli Niinistö, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

„Vladimir Putin a subliniat că încetarea politicii tradiționale de neutralitate militară ar fi o greșeală, deoarece nu există nicio amenințare la adresa securității Finlandei”, se arată în comunicat. Anunțul candidaturii Helsinki la aderarea la NATO, văzută cu o viziune foarte vagă de Moscova, este așteptată duminică.

„O astfel de schimbare a orientării politice a țării poate avea un impact negativ asupra relațiilor ruso-finlandeze, care s-au dezvoltat de ani de zile în spiritul bunei vecinătăți și al cooperării între parteneri, fiind reciproc avantajoase”, asigură declarația Kremlinului.

Cei doi lideri au discutat și despre situația din Ucraina, unde Rusia conduce o ofensivă din 24 februarie, Vladimir Putin informându-l pe omologul său finlandez despre „starea discuțiilor ruso-ucrainene, practic suspendate de Kiev, care nu arată nici un interes pentru un dialog constructiv și serios”, conform aceleiași surse.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră