Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, aproape în lacrimi, îl acuză pe Vladimir Putin de „depravare” și „cruzime”

30 Apr 2022
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, aproape în lacrimi, îl acuză pe Vladimir Putin de „depravare” și „cruzime”

Într-o manifestare rară de emoție la Pentagon, secretarul de presă John Kirby a vorbit despre președintele rus Vladimir Putin și despre atrocitățile din Ucraina, în timpul unui briefing cu reporterii vineri. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a mai descris drept „prostii” argumentele „bizare” ale lui Putin, care afirmă că acest război este purtat împotriva unui presupus nazism ucrainean, scrie AFP citata de Le Figaro

Pentagonul l-a acuzat vineri (29 aprilie) pe Vladimir Putin de „depravare” și „cruzime” pentru felul în care forțele ruse se comportă în Ucraina, unde sunt acuzați că au ucis civili, inclusiv copii.

Întrebat în cadrul unui briefing de presă despre starea psihologică a președintelui rus în această etapă a conflictului, purtătorul de cuvânt al Ministerului american al Apărării, John Kirby, a apărut în pragul lacrimilor când a făcut referire la atrocitățile atribuite forțelor ruse.

„Este greu să te uiți la anumite imagini și să-ți imaginezi că un lider serios ar putea face asta”, a spus John Kirby, cunoscut de obicei pentru măiestria sa în fața camerelor și a flegmei sale. „Nu cunosc starea lui psihologică, dar cred că putem vorbi despre depravarea lui”, a adăugat el.

"Rahat"
Numind „prostii” argumentele „bizare” ale stăpânului Kremlinului, care susține că acest război este purtat pentru a proteja minoritatea rusă din Ucraina de nazismul ucrainean, el a remarcat că a fost „dificil să împaci această retorică cu ceea ce face în Ucraina oamenilor nevinovați uciși cu un glonț în ceafă, cu mâinile legate la spate, femeilor, femeilor însărcinate ucise, spitalelor bombardate”. „Este pur și simplu de neconceput”, a adăugat John Kirby, care a devenit una dintre principalele fețe ale administrației americane de la începutul invaziei cu briefing-uri de presă zilnice și care se află pe o listă a personalităților americane sancționate de Moscova.

Purtătorul de cuvânt a recunoscut că Washingtonul nu se aștepta la asemenea violențe împotriva civililor ucraineni, în ciuda brutalității operațiunilor militare rusești din trecut, precum în Cecenia sau Siria. „Știam că domnul Putin este capabil să apere ceea ce el consideră interesele naționale ale Rusiei cu rece și cu o determinare brutală”, a spus el. „Nu prea ne-am dat seama de gradul de violență, cruzime și, așa cum am spus, depravare pe care le-ar folosi asupra unor civili nevinovați, necombatanți”.

Ucraina și țările occidentale au acuzat Rusia de „masacre” și „crime de război” de la descoperirea a sute de cadavre în mai multe localități din regiunea Kiev ocupată de forțele ruse în martie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră