Președintele indonezian îi invită pe Zelensky și pe Putin la summitul G20 în ciuda presiunii SUA de a exclude Rusia

29 Apr 2022
Președintele indonezian îi invită pe Zelensky și pe Putin la summitul G20 în ciuda presiunii SUA de a exclude Rusia

Președintele indonezian Joko Widodo a anunțat vineri, 29 aprilie, că l-a invitat pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski și a confirmat că l-a invitat pe președintele rus Vladimir Putin la summitul G20 care va avea loc în noiembrie în Indonezia.

„L-am invitat pe președintele Zelensky să participe la summitul G20”, a spus președintele indonezian, sugerând că s-a ajuns la un compromis. Președintele rus a confirmat că va participa la summitul programat la Bali în noiembrie, a declarat liderul indonezian într-o adresă video. Indonezia, care prezidează G20 în acest an, a fost supusă unei presiuni puternice din partea Occidentului, condus de Statele Unite, pentru a exclude Rusia din grup încă de la începutul invaziei Ucrainei.

Dar Jakarta a rezistat, argumentând că poziția sa îi impune să rămână „imparțială”, iar președintele american Joe Biden, în special, a sugerat participarea Ucrainei pentru a găsi un echilibru. Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat miercuri într-un tweet că a fost invitat de Indonezia la summit, după o conversație telefonică cu omologul său indonezian. Joko Widodo a discutat joi și cu președintele rus Vladimir Putin. „Cu această ocazie, președintele Putin a mulțumit Indoneziei pentru invitația la summitul G20 și a spus că va participa”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră