Putin: Rusia s-a confruntat cu o „amenințare absolut inacceptabilă”

09 Mai 2022
Putin: Rusia s-a confruntat cu o „amenințare absolut inacceptabilă”

Foarte așteptat de câteva săptămâni, președintele rus Vladimir Putin a ținut un discurs din Piața Roșie, în fata a mii de soldați care participau la parada din 9 mai care marchează victoria sovietică asupra naziștilor în 1945, scrie AFP citata de Le Figaro.

Vladimir Putin a proclamat luni, 9 mai, că armata sa luptă în Ucraina pentru a apăra „patria” împotriva unei „amenințări inacceptabile”, un discurs care să alimenteze patriotismul rușilor și sprijinul acestora pentru acest conflict.

„Mă adresez forțelor noastre armate: voi luptați pentru patrie, pentru viitorul ei”, a spus Vladimir Putin, într-un discurs în Piața Roșie, urmat de tradiționala și simbolica paradă militară din 9 mai, care marchează victoria asupra naziștilor în 1945 și sacrificiul a milioane de sovietici. La două luni și jumătate de la începutul ofensivei contra Ucrainei, luptele se concentrează în Donbass (Est), Rusia fiind nevoită să-și reducă ambiția de a cuceri țara în fața rezistenței acerbe din partea ucrainenilor, înarmați de către occidentali. Președintele rus se străduiește să plaseze conflictul din Ucraina în linia dreaptă a anului 1945, calificând constant adversarul drept neo-nazist.

În fața miilor de militari care iau parte la parada la umbra zidurilor roșii ale Kremlinului, Vladimir Putin și-a reconsiderat decizia de a ataca Ucraina pe 24 februarie, repetând că Kievul pregătește un atac împotriva separatiștilor pro-ruși din Donbass, a vrut să se echipeze cu bomba atomică și a fost susținut de NATO. „

O amenințare absolut inacceptabilă se forma, direct la granițele noastre”, a spus el, acuzând din nou vecinul său de neonazism și numind ofensiva sa „răspuns preventiv” și „singura decizie bună”.

Z, simbol al susținătorilor ofensivei
De când Vladimir Putin a venit la putere în 2000, parada de 9 mai a sărbătorit atât victoria sovietică asupra Germaniei naziste, cât și redescoperirea puterii ruse după umilirea căderii URSS. La Moscova, oamenii legii, desfășurați pe traseul paradei prin centrul orașului, purtau pe umărul drept litera „Z”, devenită un simbol al susținătorilor ofensivei din Ucraina, întrucât împodobește vehiculele unităților dislocate în conflict. În timpul paradei de la Novosibirsk, Siberia, vehicule cu ștampila din Al Doilea Război Mondial au trecut prin oraș.

Vladimir Putin a plasat 9 mai în centrul patriotismului rus deoarece URSS a pierdut până la 27 de milioane de cetățeni în război. În fața acestui record teribil, președintele rus a subliniat luni că datoria Rusiei era să evite un nou război mondial, în timp ce mulți se tem că conflictul din Ucraina va degenera. „Datoria noastră este să păstrăm memoria celor care au zdrobit nazismul (...) și să facem totul pentru ca oroarea unui război global să nu se repete”, a spus el. Chiar înainte de discurs, la ora 10 a.m. (0700 GMT), când au sunat clopotele Turnului Spasskaya al Kremlinului, șeful armatei Oleg Salyukov și ministrul Apărării Serghei Şoigu au trecut în revistă trupele decapotabile la comandă, Aurus.

Marșul „Nemuritorilor”
Cu câteva minute mai devreme, Vladimir Putin sosise pe platforma oficială, strângând mâna veteranilor din Al Doilea Război Mondial, cu pieptul plin de medalii. După discursul său, 11.000 de soldați, zeci de vehicule, inclusiv lansatoare strategice de rachete, tancuri au trecut prin Piața Roșie. Printre acestea, unități care se întorc de pe frontul ucrainean. Partea aeriană a trebuit să fie anulată din cauza vremii nefavorabile, când trebuia să vedem „avionul Apocalipsei”, un Ilyushin Il-80 conceput pentru liderii ruși în caz de război atomic.

În cele din urmă, tot pentru a marca victoria din 1945, în toată țara au loc marșuri ale „regimentului nemuritorilor”, demonstrații în cadrul cărora participanții poartă portretele veteranilor „Marele Război Patriotic” din 1941-1945. La Moscova, această demonstrație, care va merge la Kremlin, trebuie, potrivit primăriei, să se adune

Alte stiri din Externe

Ultima oră