Putin va impune „probabil” legea marțială si va extinde conflictul în Transnistria, spun serviciile de informații americane

10 Mai 2022
Putin va impune „probabil” legea marțială si va extinde conflictul în Transnistria, spun serviciile de informații americane

Șeful serviciilor de informații americane a făcut noi dezvăluiri cu privire la intențiile stăpânului Kremlinului, scrie AFP citata de Le Figaro. Potrivit lui Avril Haines, șefa serviciilor de informații americane, președintele rus ar dori să extindă conflictul în Transnistria și ar conta pe pierderea sprijinului occidental pentru Kiev.

Vladimir Putin nu intenţionează să-şi limiteze dorinţa de ocupare doar la regiunea Donbass din Ucraina, ci vrea să ducă conflictul în Transnistria, regiune a Moldovei care s-a separat în 1990, a declarat marţi, 10 mai, şefa serviciilor secrete americane Avril Haines.

Președintele rus, despre care a spus că mizează pe o scădere  a sprijinului occidental entru Ucraina, se pregătește pentru un conflict îndelungat, pentru care „probabil” va impune legea marțială în Rusia, a declarat Haines pentru Congres.

Ambițiile lui Vladimir Putin depășesc capacitățile armatei ruse, a spus ea, și asta „înseamnă probabil că vom evolua în lunile următoare pe o traiectorie mai imprevizibilă și cu o potențiala escaladare”, a adăugat doamna Haines.

„Tendința actuală crește șansele ca președintele Putin să apeleze la măsuri mai drastice, inclusiv instituirea legii marțiale, redirecționarea producției industriale sau o potențială escaladare militară pentru a elibera resursele necesare atingerii obiectivelor sale”, ea. a continuat.

„Continuăm să credem că președintele Putin va ordona folosirea armelor nucleare doar dacă percepe o amenințare existențială la adresa statului sau regimului rus”, a menționat ea. Președintele rus ar putea totuși să recurgă la ele „dacă crede că pierde războiul din Ucraina și că NATO fie intervine, fie se pregătește să intervină”, a spus ea. Dar, chiar și în această ipoteză, „este probabil să trimită semnale” înainte de a face acest lucru, a remarcat Avril Haines.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră