Putin crede că nu își poate „permite să piardă” în Ucraina, spune directorul CIA

08 Mai 2022
Putin crede că nu își poate „permite să piardă” în Ucraina, spune directorul CIA

Directorul CIA William Burns spune că Putin este într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă; așa că miza este destul de mare în această fază”. De asemenea Bill Burns crede ca China este „indecisă” cu privire la războiul din Ucraina, scrie Financial Times.

Directorul CIA a spus că președintele chinez Xi Jinping a fost „nehotărât” cu privire la războiul din Ucraina care a demonstrat că prietenia dintre Beijing și Moscova are „limite” într-un moment în care aliații occidentali strâng rândurile.

Vorbind la Festivalul de weekend FT de la Washington, sâmbătă, Bill Burns a spus că „experiența amară” din primele 10 până la 11 săptămâni de conflict a fost o surpriză pentru conducerea chineză și ar putea să-i afecteze calculele cu privire la Taiwan.

„Xi Jinping este puțin neliniștit de prejudiciul reputației cu care se poate confrunta China prin asocierea cu brutalitatea agresiunii Rusiei împotriva ucrainenilor [și] neliniștit cu siguranță de incertitudinea economică care a fost produsă de război”, a spus Burns, adăugând că „accentul principal” al lui Xi a fost pe „predictibilitate”.

El a adăugat că China a fost, de asemenea, consternată de „faptul că ceea ce a făcut Putin îi apropie pe europeni și americani” și se uită „atenție la ce lecții ar trebui să tragă” pentru Taiwan.

„Nu cred nici măcar un minut că a erodat de-a lungul timpului hotărârea lui Xi de a câștiga controlul asupra Taiwanului”, deși „afectează calculul lor”, a spus Burns.

Burns a spus că China a lui Xi este „cea mai mare provocare geopolitică cu care se confruntă SUA pe termen lung ca țară”, chiar dacă amenințarea Rusiei lui Putin nu poate fi subestimată.

„[Putin] demonstrează într-un mod foarte deranjant că puterile în scădere pot fi cel puțin la fel de perturbatoare ca una în creștere”, a spus Burns.

Burns a vorbit după ce oficialii administrației Biden au încercat să minimizeze informațiile potrivit cărora oficialii americani de informații ar fi ajutat Ucraina să vizeze și să ucidă generali ruși pe câmpul de luptă și să scufunde Moskva, o navă rusească în Marea Neagră.

„Este iresponsabil, este foarte riscant, este periculos când oamenii vorbesc prea mult. Fie că este vorba de scurgeri în privat sau de discuții în public despre probleme specifice de informații”, a spus Burns.

Directorul CIA, un fost diplomat senior în administrațiile anterioare ale SUA, a adăugat că ar fi o „mare greșeală” să subestimezi propriile capacități de informații ale Ucrainei.

„Aceasta este țara lor. Ei au mult mai multe informații decât noi și mult mai multe informații decât avem noi în SUA și printre aliații noștri”, a adăugat el.

Burns a spus că Putin nu a fost descurajat să continue să continue războiul, spunând că a doua fază a conflictului, pe măsură ce s-a mutat în regiunea Donbas din estul Ucrainei, a fost „cel puțin la fel de riscantă” sau „chiar mai riscantă” decât prima fază în care Rusia nu a reușit să obțină controlul asupra Kievului, capitala.

„[Putin] este într-o stare de spirit în care nu crede că își poate permite să piardă; așa că miza este destul de mare în această fază”, a spus Burns. „Cred că este convins acum că se dublează . . . îi va permite să facă progrese.”

Directorul CIA a spus că, deși serviciile de informații americane nu au văzut „dovezi practice” că Rusia intenționează să desfășoare arme nucleare tactice, „nu putem lua cu ușurință aceste posibilități”, având în vedere zgomotul de arme al Rusiei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră