Potrivit serviciilor de informații ale unei țări NATO, rezistența ucraineană nu va dura mult împotriva Rusiei

14 Mar 2022
Potrivit serviciilor de informații ale unei țări NATO, rezistența ucraineană nu va dura mult împotriva Rusiei

Rusia își va intensifica ofensiva iar apărarea ucraineană nu-i va rezista mult timp, potrivit unei note de situație a serviciilor de informații ale unei țări membre NATO, obținută de BFMTV.

În fața Rusiei, apărarea ucraineană a rezistat încă de la începutul invaziei din 24 februarie, dar pentru cât timp? Potrivit unei note de situație a serviciilor de informații ale unei țări membre NATO, obținută de BFMTV, armata lui Vladimir Putin a început să lanseze o ofensivă militară mai susținută și mai amplă în toată Ucraina, în care forțele ucrainene nu vor rezista pe termen scurt sau mediu. 

Pe lângă capitala Kiev, amenințată de câteva zile, zone din vestul Ucrainei, relativ ferite de luptele de până acum, sunt vizate de rachete rusești. Partea de vest nu mai este așadar sigură, potrivit autorilor acestui raport care mai spune că sunt avute în vedere diferite scenarii.

Armata rusă ar trebui astfel să-și intensifice zilele următoare operațiunile ofensive în țară, la nivel militar, dar și în comunicații. Nu este așadar clar dacă degradarea actuală a liniilor de comunicație din Ucraina se datorează unei voințe rusești sau este o consecință a războiului. Dar forțele lui Vladimir Putin ar trebui să întrerupă oricum comunicațiile, pentru a slăbi capacitățile ucrainene.

De asemenea, a existat o creștere a atacurilor cibernetice de la începutul invaziei, ceea ce îngrijorează observatorii.

Acest raport subliniază, de asemenea, teama că Rusia va începe să folosească arme chimice în Ucraina, în special într-un oraș sau o zonă pe care armata ar avea dificultăți să o controleze. Cu toate acestea, el exclude posibilitatea ca centrala nucleară de la Cernobîl să fie vizată pentru a provoca un accident nuclear, deoarece Rusia ar avea prea multe de pierdut: ar putea avea un impact negativ asupra Rusiei însăși și ar putea face terenurile agricole, inclusiv Moscova, inutilizabile în viitor.

Există riscul unor noi invazii care ar putea urma
Pentru autorii acestei note, singura pârghie reală de putere asupra lui Vladimir Putin va veni din interiorul țării. În timp ce cercul interior din jurul președintelui este puțin probabil să se întoarcă împotriva lui, datorită sancțiunilor în curs, s-ar putea forma fisuri în cel de-al doilea cerc al puterii. Cu toate acestea, rămâne dificil ca strategia să se bazeze pe acest punct.

Pe de altă parte, neintervenind direct militar împotriva Rusiei, avansând riscul escalădării și al celui de-al treilea război mondial, membrii NATO ar putea ieși slăbiți din această criză. Vladimir Putin și-a testat cumva limitele invadând Ucraina și a putut vedea că nu a întâmpinat nicio rezistență directă. După această țară, ar putea, așadar, să caute să atace alte națiuni precum Georgia, Moldova sau țările baltice, și asta în decurs de un an.

„Aproximativ 1.300” de soldați ucraineni au fost uciși de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la o conferință de presă la Kiev. La rândul ei, Rusia menționează în jur de 500 de morți, în timp ce pe 8 martie, după aproape două săptămâni de conflict, Pentagonul menționase o estimare de între 2000 și 4000 de morți ruși.

Sursa: BFMTV 

Alte stiri din Externe

Ultima oră