Rusia a cerut Chinei ajutor militar și economic pentru războiul din Ucraina, spun oficialii americani

13 Mar 2022
Rusia a cerut Chinei ajutor militar și economic pentru războiul din Ucraina, spun oficialii americani

Rusia a cerut Chinei să îi ofere echipament militar și sprijin pentru războiul din Ucraina, potrivit oficialilor americani, scrie New York Times.

De asemenea, Rusia a cerut Chinei asistență economică suplimentară, pentru a ajuta la contracararea loviturilor economice din cauza sancțiunilor ample impuse de Statele Unite și de națiunile europene și asiatice, potrivit unui oficial.

Oficialii americani, hotărâți să păstreze secrete mijloacele lor de a colecta informații, au refuzat să descrie în continuare tipul de echipament militar pe care Moscova îl caută. De asemenea, oficialii au refuzat să discute despre orice reacție a Chinei la aceste solicitări.

Președintele Xi Jinping al Chinei a consolidat parteneriatul cu Vladimir Putin și l-a sprijinit în timp ce Rusia și-a intensificat campania militară, distrugând orașe din Ucraina și ucigând mii de civili. Oficialii americani urmăresc îndeaproape China pentru a vedea dacă va acționa în legătură cu orice cerere de ajutor din partea Rusiei.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, este programat să se întâlnească luni 14 martie la Roma cu Yang Jiechi, membru al Biroului Politic de elită al Partidului Comunist Chinez și director al Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a partidului.

Consilierul american Sullivan intenționează să-l avertizeze pe Yang Jiechi cu privire la orice eforturi viitoare ale Chinei de a sprijini Rusia în războiul său sau de a submina Ucraina, Statele Unite și partenerii lor.

„Îi comunicăm în mod direct, în privat, Beijingului, că vor exista consecințe pentru eforturile de evaziune pe scară largă a sancțiunilor sau pentru sprijinirea Rusiei pentru a le ocoli”, a spus domnul Sullivan la CNN duminică.

„Nu vom permite ca acest lucru să meargă înainte și să permitem să existe un colac de salvare pentru Rusia din aceste sancțiuni economice din orice țară, oriunde în lume”, a spus el.

Dl Sullivan nu a făcut nicio mențiune explicită despre potențialul sprijin militar din partea Chinei, dar alți oficiali americani au vorbit despre cererea Rusiei sub condiția anonimatului din cauza sensibilității problemelor diplomatice și de informații.

Administrația Biden speră să-i convingă pe chinezi să-l preseze pe Putin să-și schimbe cursul în Ucraina, lucru pe care mulți oficiali actuali și foștii cred că este puțin probabil. Dar unii din administrație cred că ar putea fi posibil să descurajeze China să-și intensifice asistența pentru Moscova. Beijingul s-ar putea mulțumi să ofere sprijin retoric pentru Moscova și să nu dorească să se implice mai mult de partea Rusiei, furnizând echipament militar pentru a ajuta la invadarea Ucrainei.

Dl Sullivan a spus că China „era conștientă înainte de a avea loc invazia că Putin plănuia ceva”, dar a adăugat că domnul Xi sau asistenții săi s-ar putea să nu fi fost conștienți de amploarea completă a planurilor liderului rus. „Este foarte posibil ca Putin să-i fi mințit în același mod în care i-a mințit pe europeni și pe alții”, a spus el.

Sursa: New York Times

Alte stiri din Externe

Ultima oră