Războiul din Ucraina ar putea provoca o creștere a cazurilor de Covid, spun medicii

13 Mar 2022
Războiul din Ucraina ar putea provoca o creștere a cazurilor de Covid, spun medicii

Războiul a scos Covid-ul din mințile oamenilor, forțându-i în același timp să se înghesuie în condiții insalubre, care sunt teren fertil pentru coronavirus, poliomielita și alți agenți patogeni, scrie New York Times.

Cu milioane de oameni în mișcare care fug de invazia rusă, sistemele de sănătate perturbate și programele de testare și vaccinare suspendate în multe locuri, oficialii din domeniul sănătății se tem că boala s-ar putea răspândi. Dar pandemia, au spus ei, nu mai era o prioritate de top.

„Oamenii nu se mai sperie de Covid”, a spus dr. Marta Saiko, șeful departamentului de terapie la Spitalul Clinic Municipal de Urgență din Lviv, în vestul Ucrainei. „Oamenii se tem de război.”

Haosul războiului a făcut imposibilă evaluarea modului în care evoluează pandemia. Testarea coronavirusului a fost în mare parte suspendată de la începutul războiului în 24 februarie, iar medicilor li s-a spus să observe simptomele clinice fără a se deranja cu un test de laborator, a spus dr. Oleksandr Matskov, director adjunct al Centrului General de Sănătate Publică din Ucraina, într-un răspuns scris la întrebări.

Drept urmare, noile cazuri înregistrate au scăzut brusc în ultimele două săptămâni, dar „scăderea poate fi, de asemenea, naturală”, a adăugat el, menționând că creșterea variantei Omicron scădea deja înainte ca trupele și tancurile ruse să treacă granița.

Invazia a adus atacuri asupra unora dintre cele mai mari orașe, inclusiv capitalei, Kiev, și al doilea oraș ca mărime, Harkov, provocând un exod de oameni și o întrerupere a serviciilor. Jumătate din populația Kievului, un oraș de aproximativ trei milioane, a plecat, a declarat primarul orașului în această săptămână. Alte orașe sunt sub asediu cu acces redus sau deloc la servicii medicale, a scris dr. Matskov.

Ucraina are o rată relativ scăzută de vaccinare împotriva Covid-19, abia o treime din populație, iar milioane de oameni care își părăsesc casele s-au înghesuit în trenuri de evacuare, centre de relocare, locuințe temporare și adăposturi subterane - condiții propice pentru o nouă creștere a infecțiilor. Zonele Ucrainei care rămân relativ ferite de război deocamdată se confruntă cu noi probleme, deoarece rețelele medicale din acele regiuni sunt supraîncărcate de afluxul de persoane strămutate, a adăugat dr. Matskov.

Pentru ucraineanul obișnuit din aceste zile, Covid ocupă ultimul loc pe pe lista îngrijorărilor.

„A dispărut în fundal”, a spus Oleksandr, 46 de ani, un marinar care se întorcea de la slujba sa din Norvegia pentru a se alătura familiei sale la Odesa, în sudul Ucrainei. El a refuzat să-și dea numele de familie pentru securitate în condiții de război. „Inamicul nostru este mult mai înfricoșător.”

Compania sa din Norvegia a insistat asupra unor reguli foarte stricte în timpul pandemiei, a spus el, dar în Ucraina nimeni nu a deranjat. Se odihnea în interiorul unui cort la gara din Lviv, așteptând trenul de noapte spre Odesa. Cei jumătate de duzină de oameni dinăuntru nu purtau măști.

„Sunt vaccinat și acasă toți s-au îmbolnăvit deja de Covid”, a spus el ridicând din umeri. Se ducea acasă pentru a-și apăra orașul și fratele său se înrolase deja, a spus el.

Recent, Ucraina s-a confruntat, de asemenea, cu un focar rar de poliomielita, care se răspândește prin tipurile de condiții insalubre și contaminarea apei care sunt comune într-o criză a refugiaților. Pentru a agrava amenințarea, vaccinarea pentru poliomielita și alte boli a încetinit la nivel mondial în timpul pandemiei de coronavirus.

Europa a fost certificată ca fiind liberă de poliomielita, dar în octombrie, 20 de persoane din Ucraina au fost testate pozitiv pentru virus, care poate provoca febră și paralizie, iar apoi s-a răspândit într-o a doua regiune a țării. Focarul pare să fi fost controlat, dar doi pacienți au fost afectați de paralizie, a spus dr. Matskov.

Focarul a fost identificat prin secvențierea genetică pentru a se potrivi cu o variantă din Tadjikistan, ceea ce indică faptul că virusul a fost adus de cineva care călătorește din Tadjikistan. Este greu de spus când amenințarea a scăzut, deoarece majoritatea persoanelor infectate cu poliovirus nu prezintă simptome, dar se pot răspândi în continuare săptămâni sau luni.

„Riscul de răspândire a poliomielitei a crescut semnificativ de la începutul războiului, deoarece există mulțimi de oameni în adăposturi, locuri de reședință temporară a refugiaților la granițe, care nu pot asigura o salubritate și o igienă adecvate”, a scris dl Matskov. „Din cauza distrugerii infrastructurii și a crizei umanitare, există întreruperi în furnizarea de apă potabilă și alimente”.

La fel ca mare parte din Europa, Ucraina a cunoscut o creștere a coronavirusului la începutul acestui an, cu o medie de peste 35.000 de cazuri pe zi la începutul lunii februarie și peste 200 de decese zilnice până la jumătatea lunii, potrivit cifrelor compilate de Centrul de resurse Coronavirus Johns Hopkins. Cifrele oficiale au scăzut rapid de la aceste maxime - și apoi au scăzut la zero în zilele imediat după invazia rusă, indicând o ruptură în raportare.

Dr. Matskov a spus că cazuri au fost din nou înregistrate ca înainte în regiunile care nu sunt direct afectate de lupte. „Pentru 9 martie au fost 6.112 cazuri și 115 decese”, a spus el.

Sursa: New York Times

Alte stiri din Externe

Ultima oră