Israelul neagă că i-ar fi cerut lui Zelenski să se predea

13 Mar 2022
Israelul neagă că i-ar fi cerut lui Zelenski să se predea

Potrivit mai multor mass-media israeliene, un înalt oficial neidentificat al guvernului ucrainean a susținut că prim-ministrul israelian Naftali Bennett dorește ca Ucraina să se predea și l-ar fi îndemnat pe președintele ucrainean Volodimir Zelensky să accepte condițiile Moscovei într-o conversație telefonică, scrie Times of Israel.

Un înalt consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că Israelul nu l-a împins să accepte o ofertă a președintelui rus Vladimir Putin pentru a pune capăt invaziei Rusiei așa cum au aratat mai multe mass-media din Israel.

Mihail Podolyak a menționat că Israelul a cerut Moscovei „să evalueze situația mai adecvat”, excluzând orice presiune pentru a-l îndemna pe Zenelsky să se predea.

Mihail Podolyak a postat pe Twitter că prim-ministrul Naftali Bennett nu a îndemnat Ucraina să accepte cererile Rusiei, după cum au raportat vineri două după cum au raportat două instituții de presă israeliene.

Bennett, a scris Podolyak, „NU a cerut Ucrainei – așa cum a fost și cazul celorlalte țări intermediare – să capituleze în fața cererilor Federației Ruse”.

„Ceea ce este imposibil atât din motive militare, cât și politice”, a adăugat el.

Podolyak a spus că statul evreu a cerut Rusiei „să evalueze situația mai adecvat”.

Israelul s-a angajat într-o inițiativă diplomatică pentru a pune capăt războiului, iar Bennett a călătorit sâmbăta trecută la Moscova pentru a se întâlni cu Putin timp de câteva ore. El a fost primul lider străin care s-a întâlnit cu președintele rus de la invadarea Ucrainei de către Rusia, lansată pe 24 februarie.

Site-urile de știri Haaretz și Walla, vineri, nu au detaliat detaliile ofertei lui Putin despre care au spus că a fost transmisă de Bennett - dar rapoartele anterioare de la Walla spuneau că stăpânul de la Kremlin a cerut independența regiunii Donbass, fără a căuta o schimbare a regimului din Ucraina.

Alte informații sugerau că planul prezentat de Bennett lui Zelensky includea recunoașterea anexării Crimeei de către Rusia, recunoașterea Donețkului și Luganskului ca entități separate și o modificare a constituției ucrainene pentru a exclude orice posibilitate de aderare la NATO.

„Bennett a propus să capitulăm”, a declarat vineri un înalt oficial israelian site-urilor de știri israeliene, sub condiția anonimatului. „Nu avem nicio intenție să facem asta. Știm că propunerea lui Putin este doar un început”. Acest oficial ar fi considerat ineficiente și eforturile de mediere ale guvernului israelian care, potrivit lui, trimite doar mesaje de la o parte la alta ca o „cutie poștală”.

De asemenea, Biroul Primului Ministru israelian a respins aceste acuzații.

„Aceste afirmații (...) sunt total neadevărate”, a spus o purtătoare de cuvânt a lui Bennett într-o declarație de sâmbătă, o raritate în Shabat, ziua de odihnă săptămânală a evreilor.

„Prim-ministrul Bennett nu l-a sfătuit niciodată pe președintele Zelensky să accepte un acord cu Putin”, a spus ea.

„În niciun moment” i-a spus lui Zelensky cum ar trebui să se comporte și nu are nicio intenție să facă acest lucru”, a adăugat ea.

„În orice caz, prim-ministrul nu are nicio intenție să emită recomandări sau să-i dea sfaturi lui Zelensky cu privire la ce ar trebui să facă în orice stadiu”, a declarat o sursă pentru Walla. „Conversația dintre cei doi bărbați a fost lungă și pozitivă și a inclus posibilitatea unei întâlniri între negociatorii ruși și ucraineni la Ierusalim. »

De la invadarea Ucrainei din 24 februarie, Israelul a avut grijă să nu condamne prea puternic ofensiva lansată de Rusia, subliniind legăturile puternice care o unesc atât cu Moscova, cât și cu Kievul. Bennett s-a abținut să dea vina direct pe Rusia pentru conflict, deși ministrul de externe Yair Lapid nu și-a reținut cuvintele pentru denunțarea invaziei.

Înaltul oficial care a vorbit cu Haaretz și Walla a vorbit la scurt timp după un discurs al ambasadorului Ucrainei în Israel, lunea trecută.

În declarațiile sale, reprezentantul Yevgen Korniychuk a lăudat eforturile israeliene de mediere, dar a regretat că statul evreu nu a aprobat expedierea de echipamente defensive, în special căști și veste de protecție în țara sa. De asemenea, el a recomandat cu fermitate Israelului să-și rupă neutralitatea și să stea ferm alături de Ucraina. El a remarcat că Bennett nu era singurul intermediar posibil, spunând că Ierusalimului îi „teamă” de Moscova.

Același oficial ucrainean a spus că Israelul a cerut Ucrainei să nu mai solicite asistență militară sau defensivă, deoarece astfel de cereri ar putea împiedica eforturile de mediere ale Ierusalimului și menținerea neutralității acestuia.

Ucraina a cerut statului evreu mai mult sprijin de la lansarea ofensivei ruse. Dar Israelul a încercat să evite înfuriarea Rusiei, care are o prezență puternică în Siria, unde armata israeliană întreprinde mișcări militare împotriva grupărilor legate de Iran.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră