"Baza militara atacată în vestul Ucrainei a fost un centru de instruire între forțele ucrainene și cele ale NATO", spune Radio France International

13 Mar 2022
"Baza militara atacată în vestul Ucrainei a fost un centru de instruire între forțele ucrainene și cele ale NATO", spune Radio France International

Baza de la Yavoriv a fost unul dintre principalele centre folosite pentru exerciții militare comune între forțele ucrainene și cele ale NATO. Tot pe această bază sosește o parte din ajutorul militar livrat Ucrainei de țările occidentale, scrie Radio France International. 

Forțele ruse au bombardat, duminică, 13 martie, o bază militară situată în vestul Ucrainei, lângă granița poloneză, zonă până acum relativ ferită de conflict, au declarat autoritățile ucrainene. Un nou raport arată 35 de morți și 134 de răniți, spun autoritățile ucrainene, scrie Radio France International. 

„Ocupanții au efectuat un atac aerian asupra Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității. Potrivit informațiilor preliminare, au tras opt rachete”, a declarat administrația regională din Lviv într-un comunicat. Această bază militară este situată în Yavoriv, ​​​​la aproximativ patruzeci de kilometri nord-vest de Lviv și la aproximativ douăzeci de kilometri de granița cu Polonia, țară membră NATO

Instructori străini
Baza Yavoriv a fost unul dintre principalele centre folosite pentru exerciții militare comune între forțele ucrainene și cele ale NATO. Tot pe această bază sosește o parte din ajutorul militar livrat Ucrainei de țările occidentale. Instructorii străini „lucrează” la baza militară bombardată în noaptea de sâmbătă până duminică, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

„Rusia a atacat Centrul Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității. Acolo lucrează instructori străini. Informațiile despre victime sunt în curs de clarificare”, a spus ministrul pe Twitter.

 

 

A avertizat Rusia înainte de a lovi?
Potrivit datelor publice consultate de Radio France International duminică dimineață, Statele Unite au instituit într-adevăr programe de antrenament la Yavoriv pentru manipularea tancurilor și vehiculelor blindate încă din 2015, explică Vincent Souriau, de la serviciul internațional al RFI. Cinci batalioane ucrainene se antrenau acolo în fiecare an.

Barack Obama a fost cel care a creat această colaborare după anexarea Crimeei în 2014.

Cu doar o lună în urmă, peste 150 de soldați ai Gărzii Naționale din Florida se aflau pe această bază. Pentagonul indicase în februarie 2022 că vor fi exfiltrați în cazul unei invazii rusești.

Prin urmare, apar întrebări: au existat membri ai forțelor speciale americane pe bază? A avertizat Rusia statul major american înainte de a lovi?

Într-un articol pe aceeași tema apărut în New York Times, se spune ca baza din afara Liovului, care a fost atacată de forțele ruse duminică dimineața, a fost o legătură cheie între forțele armate ale Ucrainei și armatele occidentale înainte de război – și a devenit un important centru logistic și de antrenament pentru luptătorii străini de la începutul invaziei Rusiei.

Un oficial militar ucrainean a spus că până la 1.000 de luptători străini se antrenau la bază ca parte a noii Legiuni Internaționale pe care Ucraina a format-o pentru a ajuta la lupta împotriva Rusiei.

Înainte de război, trupele din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Polonia, Letonia și alți aliați occidentali au antrenat acolo forțele ucrainene, începând cu anii 1990. Una dintre clădirile care a fost lovită de atac se afla într-o zonă în care stătuseră instructori militari americani, canadieni și alți instructori militari străini înainte de invazie, potrivit unui jurnalist de radiodifuziune pentru armata americană care a acoperit pregătirea multinațională la bază.

Zeci de soldați din Garda Națională a Armatei din Florida antrenaseră trupe ucrainene la bază, ca parte a unei misiuni NATO, până când secretarul Apărării Lloyd J. Austin III le-a ordonat să părăsească țara luna trecută, cu câteva zile înainte de invazia rusă.

Sursa:Radio France InternationalNew York Times

Alte stiri din Externe

Ultima oră