Aceasta este o consecință neașteptată a invaziei ruse. Cursurile despre opera autorului rus sunt acum descurajate în universitățile italiene. O situație inadmisibilă pentru profesorul Paolo Nori și pentru clasa politică italiană, scrie Le Figaro.
Este Dostoievski victima unei tentative de cenzură? Fără îndoială pentru profesorul și autorul italian Paolo Nori. Într-un videoclip postat pe 1 martie pe contul său de Instagram, el a denunțat decizia Universității Milano Bicocca de a anula patru cursuri pe care urma să le dea despre opera scriitorului rus din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia. O „cenzură ridicolă” pentru profesor, dar și pentru clasa politică italiană, care deplânge și încercarea de a desființa o statuie a lui Dostoievski instalată la Florența.
Cu o voce răgușită de emoție și cu ochii în lacrimi scriitorul italian a decis să vorbească de acasă. „Trebuia să încep miercuri un curs de patru lecții despre romanele lui Dostoievski, de o oră și jumătate fiecare, gratuit și deschis tuturor”, explică el. Însă evenimentele nu au decurs conform planului, întrucât i-a fost trimis între timp un e-mail de la rectorat. „Stimate profesor, pro-rectorul a comunicat decizia de a amâna cursul despre Dostoievski. Scopul este evitarea oricărei forme de controversă, mai ales internă, în această perioadă de mare tensiune. O decizie inadmisibilă pentru profesorul de litere și științe umane.
„În Italia de astăzi, a fi rus este considerat o vină. Și se pare chiar și pentru un rus decedat”, explică el despre Fiodor Mihailovici Dostoievski, despre care profesorul amintește că a fost condamnat la moarte din 1849 pentru că a citit un text interzis.
„Ceea ce se întâmplă în Ucraina este un lucru oribil care mă face să plâng, dar aceste reacții sunt ridicole. Când am citit acest email de la universitate, nu mi-a venit să cred”, a continuat el, hotărând să ia calea inversă către rectorat.
„Ar trebui să vorbim mai mult despre Dostoievski sau Tolstoi, primul care a inspirat mișcările non-violente și care, în plus, a fost foarte admirat de Gandhi. O universitate care interzice acest curs este pur și simplu incredibil!”
Și nu a durat mult până când universitatea milaneză și-a reconsiderat decizia. Într-adevăr, a doua zi după publicarea videoclipului profesorului, rectorul Giovanna Iannantuoni a explicat situația. „Nu există cenzură, cursul se va desfășura conform planului. A existat o neînțelegere într-un moment de mare tensiune”, recunoaște ea după aceea. Cât despre prorector, și el s-a justificat încercând să explice abordarea lor: „Am vrut pur și simplu să amânăm și să adăugăm autori ucraineni”.
Dar aceste explicații nu l-au convins pe profesor, care a replicat imediat. „Nu împărtășesc ideea că, dacă vorbești despre un autor rus, ar trebui să vorbești și despre un autor ucrainean. Fiecare are ideile lui, din păcate, nu cunosc autorii ucraineni”, a menționat scriitorul, a cărui ultimă carte se intitulează Still in Blood: The Incredible Life of Fyodor M. Dostoievsky, intrând în lista celor cincizeci de cărți scrise de el. „Deci îi voi elibera de angajamentul pe care și l-au luatși cursul pe care ar fi trebuit să-l fac la Bicocca se va face în altă parte”, a indicat ferm pe Facebook.
Un act de „cenzură” adus în fața parlamentului italian
„Interzicerea studiului lui Dostoievski pentru a se opune lui Putin este o nebunie. Trebuie să studiem mai mult, nu mai puțin, mai ales într-o astfel de perioadă. Universitățile au nevoie de profesori, nu de birocrați incompetenți”, a protestat fostul premier italian democrat Matteo Renzi.
„Dostoievski este o moștenire neprețuită. Cultura trebuie să fie un teren liber pentru schimb și îmbogățire”, a explicat Maria Cristina Messa, actualul ministru italian al Învățământului Superior și Cercetării.
L'Università Bicocca di Milano avrebbe bloccato una serie di lezioni su Dostoevskij di Paolo Nori. Proibire di studiare Dostoevskij contro Putin significa essere folli. In questo tempo bisogna studiare di più, non di meno: in Università servono maestri, non burocrati incapaci.
— Matteo Renzi (@matteorenzi) March 2, 2022
Un punct de vedere împărtășit de Nicola Fratoianni, secretarul partidului de stânga: „Cultura este cel mai puternic antidot împotriva războiului și violenței”.
Dacă universitatea a dat înapoi destul de repede în fața furiei crescânde a politicienilor și a cadrelor universitare italiene, cazul va fi adus în continuare în fața parlamentului, la decizia anumitor deputați și senatori.
„Suspendarea unui curs dedicat unuia dintre cei mai mari scriitori ai omenirii, Dostoievski, nu este demnă de prestigiul universității. Aceasta nu poate fi o decizie a unui stat liberal și democratic precum Italia”, a spus Fabio Rampelli, vicepreședintele Camerei Deputaților. În mesajul său, el a precizat dorința de a vorbi direct cu premierul Mario Draghi și ministrul Culturii Dario Franceschini.
Statuia florentină a lui Dostoievski amenințată
Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea scriitorului rus, o statuie a lui Dostoievski a fost instalată în decembrie anul trecut în parcul Cascine al capitalei toscane. Numai că, la trei luni de la instalare, existența ei este deja pusă sub semnul întrebării. Într-adevăr, primarul Florenței, Dario Nardella, a anunțat pe contul său de Twitter că a primit prin poștă o solicitare de înlăturare a statuii scriitorului rus. Fără să precizeze de la cine provine, el s-a exprimat totuși asupra situației generale.
„Mi s-a cerut să demolez statuia lui Dostoievski din Florența. Să nu confundăm. Acesta este un război nebun al unui dictator și al guvernului său, nu un război al unui popor împotriva altuia. În loc să anulăm secolele de cultură rusă, să ne concentrăm pe oprirea lui Putin”, a spus el.
Mi hanno chiesto di buttare giù la statua di #Dostoevskij a #Firenze. Non facciamo confusione. Questa è la folle guerra di un dittatore e del suo governo, non di un popolo contro un altro. Invece di cancellare secoli di cultura russa, pensiamo a fermare in fretta #Putin.
— Dario Nardella (@DarioNardella) March 2, 2022
Rețelele de socializare s-au răzvrătit împotriva acestei idei de a dărâma statuia. Mulți utilizatori de internet, în mare parte italieni, au denunțat acest act, numindu-l „absurd” și „fără sens”, o „nebunie” ar spune unii. Care leagă această absurditate de decizia de la Milano. Administrația universității a fost astfel acuzată de „incitarea la ignoranță”, „reacția puerilă” și „promovarea sentimentului anti-rus ca răspuns la război”. Ar fi putut cita această propoziție din Posedații lui Dostoievski:
„Prietene, adevărul este întotdeauna neplauzibil, știi asta?”
Sursa: Le Figaro