De ce ajută China campania rusă de dezinformare despre laboratoarele din Ucraina

13 Mar 2022
De ce ajută China campania rusă de dezinformare despre laboratoarele din Ucraina

China a ajutat Rusia să propage cea mai recentă teorie a conspirației dezvoltată de Moscova pentru a justifica invazia Ucrainei, și anume că Statele Unite vor folosi laboratoarele de cercetare din Ucraina pentru a dezvolta arme biologice, scrie France24. O teorie oportună pentru China pentru a îi servi propaganda despre originea Covid19.

Rusia a convocat vineri Consiliul de Securitate al ONU pentru a discuta despre utilizarea de către Statele Unite a laboratoarelor „secrete” din Ucraina pentru fabricarea de arme biologice. O teorie bizară a conspirației, susținută de Rusia, precum și de China și de teoreticienii conspirației pro-Trump QAnon, devine centrală în arena diplomatică.

În timp ce în Ucraina luptele au loc de mai bine de două săptămâni, Dmitri Polianski, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, a convocat Consiliul de Securitate vineri, 11 martie, pentru a discuta problema... „activităților militare biologice ale Statelor Unite în Ucraina".

Adevărate laboratoare pentru false arme biologice
Diplomatul rus a acuzat Washingtonul că a dezvoltat arme biologice în centrele de cercetare din Ucraina. Nu este prima dată de la începutul crizei ucrainene când Moscova pune pe masă această teză exagerată. Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat la începutul lunii martie că are dovezi că „Pentagonul a dezvoltat agenți patogeni în două laboratoare militare din Ucraina”.

Încă din ianuarie 2022, Departamentul de Apărare al SUA s-a simțit obligat să posteze un videoclip pe YouTube pentru a răspunde valului de zvonuri despre presupuse experimente militare americane în laboratoarele „secrete” de la granița dintre Rusia și Ucraina.

Statele Unite recunosc că au contribuit la înființarea a zeci de laboratoare de cercetare în țările din fosta Uniune Sovietică și continuă să le finanțeze. Dar, în mod ironic, toate aceste facilități erau menite să ajute la distrugerea rămășițelor arsenalelor nucleare și chimice ale URSS după căderea regimului comunist. Aceste centre științifice sunt acum folosite pentru a monitoriza apariția noilor epidemii.

Mai presus de toate, nu există nimic „secret” în legătură cu instalațiile și există chiar liste foarte publice ale locurilor în care sunt amplasate, asa cum este cazul în Ucraina. Ele sunt, de asemenea, gestionate 100% de guvernele țărilor pe al căror sol se află aceste laboratoare. Statele Unite finanțează doar parțial echipamentele.

Explicații care, ca de multe ori în cazul teoriilor conspirației, nu au fost suficiente pentru a închide robinetul de dezinformare. În acest caz, ar tinde chiar să devină din ce în ce mai puternice și să câștige adepți cu mult dincolo de granițele Rusiei. China, încă din 4 februarie, a subliniat importanța de a putea vizita în „deplină transparență” unitățile științifice din Ucraina „unde Statele Unite își desfășoară cercetările în scopuri militare”. De atunci, mass-media chineză importante, precum Global Times, nu au ratat nicio ocazie de a oferi o platformă oficialilor ruși care promovează această teorie a conspirației.

O teorie oportună pentru China pentru a îi servi propaganda despre originea Covid19
Yevgeniy Golovchenko, specialist în campanii rusești de dezinformare la Universitatea din Copenhaga, nu este surprins de sprijinul Chinei pentru aceste zvonuri în jurul laboratoarelor din Ucraina. „Nu trebuie să uităm că au existat deja schimburi între Beijing și Washington despre laboratoarele secrete în timpul pandemiei de Covid-19”, amintește el pentru France 24.

O referire la controversa cu privire la originea virusului Sars-Cov-2: în timp ce unii occidentali cred că a fost făcut într-un laborator din Wuhan, China a acuzat în schimb armata americană că a dezvoltat virusul.

Pentru Beijing, această „nouă” teorie a conspirației este oportună. Acesta permite Chinei să-și arate sprijinul pentru „prietenul” său Vladimir Putin, fără a se angaja prea deschis în invazia Ucrainei, crede Evgheni Golovcenko. În același timp, aceste zvonuri merg în direcția propagandei chineze despre Sars-Cov-2.

Beijingul speră să demonstreze că, dacă Washingtonul este capabil să dezvolte arme biologice ascunzându-se sub nasul rușilor, de ce nu ar fi dezvoltat americanii un virus periculos într-un alt „laborator secret” al lor?

Dar această dezinformare rusă a găsit relee și în inima Statelor Unite. Adepții QAnon, acei teoreticieni ai conspirației care cred că Donald Trump îi va salva de un complot satanist de a prelua puterea în Statele Unite, au fost printre primii care au justificat invadarea Ucrainei de către Rusia ca o încercare a Moscovei de a distruge laboratoarele militare periculoase.

Oameni apropiați fostului președinte american Donald Trump, precum Steve Bannon, fostul său consilier de strategie, și senatorul republican Marco Rubio au cerut apoi o explicație de la Casa Albă despre activitatea din aceste laboratoare ucrainene.

Gândacii de Colorado otrăviți cu arme chimice
Această nouă „axă a dezinformarii” începe să îngrijoreze serios anturajul lui Joe Biden. Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a avertizat foarte oficial Rusia și China împotriva „propagării acestor idei complet eronate”.

De ce este administrația Biden atât de îngrijorată de încă o teorie a conspirației, când Moscova a inventat zeci de la începutul invaziei în Ucraina? În primul rând, pentru că Washingtonul are un simț al istoriei.

Moscova nu a încetat niciodată să acuze Washingtonul că a dezvoltat în secret arme biologice. Acesta a fost firul roșu al propagandei rusești de la începutul Războiului Rece în 1949, explică Milton Leitenberg, specialist american în arme de distrugere în masă, într-un studiu despre istoria acestei forme de dezinformare, publicat în 2021. Această obsesie a început în 1950, când Moscova a sugerat că Statele Unite trimiteau gândaci purtători de un nou virus pentru a otrăvi culturile de cartofi din Germania de Est.

Și mai presus de toate, Rusia a fost foarte eficientă în eforturile sale de a promova această viziune a Statelor Unite care ar produce viruși... Cea mai importantă campanie a lor în această direcție, desfășurată din 1985 până la sfârșitul anilor 2000, „a constat în a face să creadă că Washington a fost sursa virusului SIDA pentru a viza populațiile afro-americane de culoare”, își amintește Yevgeniy Golovchenko. Această teză a apărut în „articole în peste 2.000 de ziare din 25 de țări din 1985”, notează Milton Leitenberg. În studiul său, el amintește că figuri importante din comunitatea afro-americană au aderat public la această teorie a conspirației „precum Will Smith, Bill Cosby și [regizorul] Spike Lee”.

Această teorie a conspirației permite și Moscovei să facă din Statele Unite adevăratul dușman al acestui război. „Această teză prezintă Ucraina ca pe un simplu teritoriu pe care Rusia luptă pentru a pune capăt activităților periculoase americane”, susține Yevgheni Golovchenko. Pentru autoritățile ruse, aceasta ar fi o modalitate de a-și justifica războiul față de o populație rusă care îi consideră pe ucraineni un popor prietenos.

În cele din urmă, administrația Biden se teme că această recurgere din ce în ce mai frecventă la această teorie a conspirației este o modalitate pentru Vladimir Putin de a pregăti terenul pentru utilizarea de către armata rusă a armelor chimice. Următorul pas pentru Moscova ar putea fi „să folosească această teză pentru a organiza o operațiune de „steagul fals” [pentru a provoca pagube în timp ce se dă drept inamic] pentru a justifica folosirea armelor biologice sau chimice în Ucraina”, a subliniat Casa Albă.

Armata rusă se pregătește astfel să fabrice un „incident” care implică așa-zisele arme biologice americane. Imposibil de știut dacă Kremlinul are în minte o asemenea idee, subliniază Yevgheni Golovchenko. Dar în ceea ce privește propaganda, ar avea sens.

„Pentru moment, autoritățile ruse continuă să afirme că este vorba doar de o operațiune militară limitată în Ucraina și este interzis să se vorbească despre război în Rusia. Dar cu cât luptele durează mai mult, cu atât autorităților le va fi mai greu păstrează această linie.Va trebui să găsească o justificare pentru a trece la o retorică a războiului total”, rezumă acest specialist. Și ce ar putea fi mai eficient decât să acuzi inamicul că folosește arme murdare?

Sursa: France 24

Alte stiri din Externe

Ultima oră