Pentru Donald Trump mărimea contează. A arsenalului nuclear

24 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Pentru Donald Trump mărimea contează. A arsenalului nuclear

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, vrea extinderea arsenalului nuclear al SUA. Într-un interviu pentru Reuters, Trump spune că nu vrea ca Statele Unite să rămână în urmă în privința capacităților nucleare.

Acestea sunt, de altfel, primele comentarii despre arsenalul nuclear al SUA pe care președintele Trump le face de la preluarea mandatului său, la 20 ianuarie. În opinia sa, Statele Unite au rămas în urmă în ceea ce privește capacitatea arsenalului nuclear.  "Sunt primul care ar vrea să vadă că toată lumea... că nimeni nu are arme nucleare, dar nu vom rămâne niciodată în urma vreunei țări, chiar dacă este o țară prietenă, nu vom rămâne niciodată în urmă în ceea ce privește capacitatea nucleară. Ar fi minunat, ar fi un vis ca nicio țară să nu aibă arme nucleare, dar dacă vor exista țări care să aibă arme nucleare, noi vom fi deasupra tuturor", a spus Trump.

Potrivit estimărilor, Rusia are 7.300 de focoase nucleare, iar SUA are 6.970, susține Ploughshares Fund, un grup antinuclear.

"Istoria Războiului Rece ne demonstrează că nimeni nu iese 'deasupra tuturor' dintr-o cursă a înarmării și în urma unor abordări riscante în domeniul nuclear. Rusia și Statele Unite au cu mult mai multe arme decât este nevoie pentru a descuraja un atac nuclear între cele două țări sau din partea unei alte țări care deține arma nucleară", a declarat Daryl Kimball, director executiv al grupului nonprofit independent Arms Control Association.

Noul tratat de limitare a armamentelor strategice între SUA și Rusia, cunoscut drept NEWSTART, prevede că până la 5 februarie 2018 ambele țări trebuie să-și limiteze arsenalele de arme nucleare strategice, aducându-le la același nivel, pe o perioadă de 10 ani. Tratatul prevede ca SUA și Rusia să nu aibă mai mult de 800 de lansatoare de rachete balistice amplasate la sol sau pe submarine și bombardiere capabile să transporte arme nucleare și limitează numărul altor arme nucleare.

Analiștii s-au întrebat dacă Trump dorește să abroge NEW START sau va începe să desfășoare alte focoase. În interviul acordat Reuters, Trump a calificat NEW START drept "un acord unilateral". "Încă un acord prost pe care țara l-a făcut, fie că este vorba despre START, fie că este vorba despre acordul cu Iranul... Vom începe să încheiem acorduri bune", a declarat Trump.

În interviul pentru agenția Reuters, Trump s-a plâns că desfășurarea de către Rusia a unei rachete de croazieră încalcă tratatul din 1987 privind controlul rachetelor cu rază medie de acțiune. "Pentru mine este foarte important", a declarat Trump. Întrebat dacă va aborda acest subiect cu președintele rus Vladimir Putin, președintele american a spus că o va face "dacă și când se vor întâlni", dar a precizat că deocamdată nu a stabilit nicio întrevedere cu liderul de la Kremlin.

Totodată, Donald Trump și-a exprimat opinia că, "dacă ar vrea", China ar putea rezolva "foarte ușor" provocarea la adresa securității naționale pe care o reprezintă Coreea de Nord, și a pus presiune pe Beijing, ca să exercite o mai mare influență pentru a îngrădi acțiunile tot mai belicoase ale Phenianului.

Președintele american s-a declarat "foarte furios" cu privire la testele cu rachete balistice efectuate de Coreea de Nord și a anunțat că printre numeroasele opțiuni pe care le are în vedere se numără și accelerarea construcției unui sistem de apărare antirachetă pentru aliații SUA, Japonia și Coreea de Sud.

Alte stiri din Externe

Ultima oră