Alegerile din Franţa, intoxicate de ruşi? Nici Germania nu se simte mai confortabil

16 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Alegerile din Franţa, intoxicate de ruşi? Nici Germania nu se simte mai confortabil

Mass-media franceze speculează intens în ultimul timp pe marginea unei implicări a Rusiei în campania electorală din Hexagon. Evident, Rusia dezminte acuzaţiile, pe care le consideră "absurde", dar veştile de dincolo de Ocean, despre nişte egături dubioase ale Moscovei cu alegerile prezidenţiale câştigate de Donald Trump au căpătat forţă, fiind confirmate de rapoarte ale serviciilor de informaţii.

La Paris, Emmanuel Macron, candidatul independent de centru-stînga, s-a declarat victimă a unor cyber-atacuri. Preşedintele François Hollande ia în serios ameninţările potenţiale care ar putea veni din străinătate în buna derulare a alegerilor prezidenţiale. Seful statului francez cere luarea unor măsuri "specifice de protecţie şi vigilenţă", explică rfi.ro.

Mediile de informare din Franţa speculează  pe marginea intereselor pe care le-ar avea Vladimir Putin dacă în Franţa prezidenţialele ar fi cîştigate de François Fillon sau Marine Le Pen.

In cazul primului, lucrurile sunt destul de simple. François Fillon nu şi-a ascuns niciodată intenţia de a strînge relaţiile cu Rusia, în cazul în care ar deveni preşedinte. Strategic vorbind, el consideră că Rusia şi Franţa ar trebui să fie aliaţi în lupta împotriva terorismului, că relaţiile economice bilaterale ar avea numai de cîştigat dacă sancţiunile impuse de europeni Rusiei ar fi ridicate, şi că o tradiţie mai veche de prietenie între Rusia şi Franţa merită continuată. Problema este că în prezent campania lui François Fillon s-a poticnit, acuzaţiile de nepotism care i s-au adus l-au făcut să-şi piardă popularitatea iar probabilitatea victoriei sale la prezidenţiale scade vertiginos.

Kremlinul ar fi însă şi mai încîntat dacă în Franţa ar cîştiga alegerile Marine Le Pen, lidera extremei-drepte. Aceasta este părerea unor editorialişti şi eseişti, de exemplu Alexandre Adler şi Vladimir Fédorovski care se exprimă într-un dialog publicat de revista L’Express. In general, Vladimir Putin urmăreşte slăbirea coeziunii în cadrul Uniunii Europene şi eventual dezmembrarea ei. Din punctul său de vedere, dacă Uniunea Europeană s-ar destrăma, acest fapt ar fi o extraordinară revanşă personală.

Nici la Berlin nu stau agenţii serviciilor de informaţii cu mâinile în sân. Căci, iată, Rusia s-ar putea amesteca şi în alegerile parlamentare din Germania, a avertizat şeful serviciului de informaţii al Germaniei.

CITIŢI ŞI:

Serviciile de securitate germane, în alertă. Dezinformare rusă înaintea alegerilor din Germania din 2017?

El susţine că ruşii ar putea folosi atacuri cibernetice pentru a crea confuzie. iar toată Europa este vizată de astfel de atacuri, şi Germania în special. Nu este prima oară când oficiali de la Berlin acuză Moscova de atacuri cibernetice.

Cu câteva luni în urmă, tot serviciile de contrainformaţii au anunţat că hackerii din Rusia se află în spatele breşelor de securitate înregistrate în serverele camerei inferioare a Parlamentului german.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră