Statele Unite au început consolidarea capacităţilor militare în Europa de Est, primele echipamente fiind transferate încă de săptămâna trecută în Germania, scrie Deutsche Welle.
Joi, un convoi format din 24 de vehicule blindate Humvee şi zece camioane a fost primit la graniţa germano-poloneză de către soldaţii polonezi.
Agenţia Associated Press scrie că "militarii americani care au intrat în Polonia îndeplinesc un vis mai vechi al polonezilor după căderea comunismului, în 1989, respectiv de a avea trupe din Statele Unite pe teritoriul lor, ca măsură de intimidare a Rusiei".
Ţările baltice, dar şi Polonia şi-au exprimat deseori îngrijorarea în privinţa agresiunii pe care Moscova o manifestă în regiune, temeri amplificate de implicarea rusă în Ucraina şi Siria.
Generalul american Kenneth L.Kamper a declarat că brigada care a ajuns în Polonia este formată din militari bine instruiţi, profesionişti, a căror prezenţă în această ţară reprezintă dovada angajamentului asumat de Statele Unite.
James Mattis, desemnat de preşedintele Donald Trump pentru funcţia de secretar al Apărării a declarat la rândul său că Statele Unite vor trebui să contracareze comportamentele Rusiei în situaţiile în care cele două ţări nu pot coopera.
Prezenţa prin rotaţie a unităţii militare americane în Polonia, în ţările baltice, Ungaria, România şi Bulgaria, are ca scop oficial consolidarea securităţii în regiune.
Este cea mai mare desfăşurare de forţe realizată de americani în Europa în ultimele decenii. Soldaţii americani vor participa la sfârşitul lunii la diverse manevre împreună cu militari din alte ţări NATO, mai scrie Deutsche Welle.
Măsura este intens contestată de Rusia. "Noi considerăm acest lucru drept o ameninţare împotriva Rusiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, reaminteşte sursa citată.
Kremlinul apreciază că "este vorba de o operaţiune care ameninţă interesele şi securitatea Rusiei". Fără a nominaliza explicit Statele Unite, Peskov a criticat faptul că "ţări terţe" îşi întăresc prezenţa militară la graniţele Rusiei în Europa. "Nici măcar nu este vorba despre o țară europeană", a mai precizat purtătorul de cuvânt al lui Putin.
Potrivit NATO şi Statelor Unite, manevrele din Polonia şi din ale ţări aliate din estul Europei, inclusiv România, au un caracter pur defensiv.
Articolul integral poate fi citit AICI.