Virusul gripei aviare nelinişteşte China. Autorităţile din această ţară au anunţat că au descoperit o mutaţie a suşei H7N9 la mai mulţi pacienţi infectaţi în cursul lunii ianuarie. Potrivit cotidianului Le Monde, citat de site-ul pourquoidocteur, această mutaţie a suşei H7N9 ar putea să acclereze răspândirea virusului la păsări, dar nu pare să mărească riscul de transmitere interumană.
De la începutul anului, China s-a confrutat cu o epidemie de gripă aviară foarte severă. De la declanşarea epidemiei, 87 de persoane au murit din această cauză, dintre care 79 numai în luna ianuarie. Potrivit estimărilor autorităţilor sanitare, aproximativ 40% dintre bolnavi nu au supravieţuit acestei infecţii. Prin comparaţie, virusul a făcut 20 - 30 de victime în anii precedenţi, în luna ianuarie.
Păsări congelate
Până acum, virusul a fost detectat în 16 provincii din China. Comisia naţională pentru planificarea familiei şi sănătate naţională a decis închiderea pieţelor de păsări. În trei oraşe din China, peste o treime dintre păsările vii vândute erau purtătoare ale virusului, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, presa oficială. Autorităţile au indicat populaţiei să cumpere păsări congelate. Fierberea şi congelarea permit eliminarea virusului, reducând riscul de transmitere la om.
Mai severă ca gripa sezonieră
Totuşi, acest risc persistă în cazul vânzătorilor şi al persoanelor care se află în contact prelungit cu păsările. Mutaţia ar putea să mărească acest risc în cazul expunerii prelungite. „Înaintea acestei mutaţii, virusul H7N9 putea infecta intestinele şi căile respiratorii ale păsărilor. După această mutaţie, virusul poate să ajungă şi la alte organe, a explicat Guan Yi, directorul Centrului pentru cercetări asupra gripelor al Universităţii din Hong Kong, în cotidianul South China Morning Post.
De aici, pe măsură ce creşte numărul animalelor infectate, creşte şi riscul ca oamenii să fie contaminaţi.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii precizează că perioada de incubaţie a virusului este între 1 şi 10 zile. La mulţi pacienţi infectaţi cu virusuri gripale aviare, boala evoluează clinic brusc, mai precizează OMS. Bolnavii pot prezenta febră, tulburări grave de respiraţie, dureri abdominale, vărsături, diaree, chiar cu afectarea unor organe interne.
La om, rata de deces a infecţiilor provocate de virusurile sub-tipurilor A (H5) şi A (H7N9) este mult mai mare comparativ cu cea a gripei sezoniere, subliniază Organizaţia Mondială a Sănătăţii, mai transmite site-ul pourquoidocteur.