Parcurge 3000 de kilometri pentru a merge la război și se întoarce după 24 de ore

23 Mar 2022
Parcurge 3000 de kilometri pentru a merge la război și se întoarce după 24 de ore

Mickaël Sciacca, un locuitor Franța, a mers să ia armele în Ucraina. Imediat ce a ajuns, baza Yavoriv unde se afla a fost bombardată. In final a stat mai puțin de 24 de ore în Ucraina și s-a întors acasă, scrie France3 .

3000 de kilometri. Aceasta este distanța dintre Alès, în Franța, și Yavoriv, ​​​​în regiunea Oblast, în Ucraina si numărul de kilometri parcurși de Mickaël Sciacca, un locuitor din Alès.

În vârstă de 40 de ani, hotărâse să răspundă chemării președintelui Zelenski și se alăturase legiunii internaționale, pentru a lupta alături de ucraineni împotriva Rusiei.

Pe 9 martie, a plecat la drum cu mașina lui veche însoțit de alți doi voluntari de 22 de ani. Cei trei s-au întâlnit pe un grup de Facebook și au luat legătura cu Ambasada Ucrainei.

Italia, Slovenia, Slovacia și în final Krakovets, la granița dintre Polonia și Ucraina, unde își lasă masina. Sâmbătă, 12 martie, informaticianul ajunge așadar la Yavoriv, ​​​​la aproximativ douăzeci de kilometri de graniță.

Foarte prezent pe rețelele de socializare, el explică că acum va fi antrenat timp de douăsprezece zile, înainte de a fi repartizat într-un punct de control. Dar a doua zi dimineața, totul se schimbă. Dimineața devreme, baza Yavoriv tocmai a fost bombardată de armata rusă.

În timp ce fuge, Mickaël Sciacca își ia telefonul mobil și se filmează în direct:

"Iată. Baza tocmai a fost bombardată. Plecăm. Am prieteni care sunt morți. Plecăm înapoi. Fugim. Iată. Pentru oamenii cei ce spun că nu este adevărat”, spune el, fără suflare și cu vocea în lacrimi.

Puțin mai târziu, publică un nou videoclip: "Am ieșit din camerele noastre. Am intrat în pădure și am văzut rachetele deasupra capetelor noastre. Ne-am întins la pământ. Am numărat între 5 și 6 rachete. Odată ce au terminat bombardamentul, am fugit.”

 "Acolo, este un crater în mijloc. Autobuzul e ăcut și el praf". Soldații ucraineni lasă apoi la alegerea voluntarilor străini să rămână sau să plece, comentează el acest videoclip despre atac.

A decis să se întoarcă, după aproximativ 24 de ore petrecute în Ukraina. A putut lua un avion de la Varșovia luni, 14 martie, pentru a ajunge la Göteborg, apoi la Paris și în cele din urmă acasa.

„Am semnat, îi explică unei rude care îl urmărește pe internet. Problema este că sper ca când voi ajunge în Franța să nu vină să mă ia pentru că am semnat un contract față de lege, le aparțin într-un fel”. 

Această decizie și o anumită dezinvoltură i-au adus multe ironii pe rețelele de socializare. Ambasada Rusiei în Franța va folosi una dintre publicațiile sale pentru propagandă și va afirma că vizează doar „instalații militare” în acest conflict.

"Ce fac mercenarii francezi în Ucraina? Într-adevăr, loviturile armatei rusești sunt „foarte foarte precise”. Acestea vizează doar instalații militare, așa cum mărturisește acest domn. Aceasta explică de ce aproape nu există morți de civili. Mulțumesc pentru această mărturie", ironizeaza ambasada Rusiei in Franța.

Alte stiri din Externe

Ultima oră