Marele maestru de șah rus Karjakin a fost suspendat din cauza declarațiilor despre Ucraina

22 Mar 2022
Marele maestru de șah rus Karjakin a fost suspendat din cauza declarațiilor despre Ucraina

 Marele maestru rus de șah Serghei Karjakin a fost suspendat timp de șase luni pentru că a sprijinit public invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunțat luni organismul mondial de conducere al jocului, FIDE, scrie AFP citată de L'EquipeKremlinul spune că federația de șah ar trebui să rămână în afara politicii și să anuleze interdicția, spune Reuters.

 

Comitetul de etică al organizației FIDE a constatat că Karjakin, care în 2016 l-a provocat pe campionul mondial Magnus Carlsen pentru titlu, a discreditat jocul prin comentariile sale pe rețelele de socializare.

Jucătorul în vârstă de 32 de ani este un susținător deschis al președintelui rus Vladimir Putin.

Declarațiile sale „cu privire la conflictul militar în curs din Ucraina au condus la un număr considerabil de reacții pe rețelele de socializare și în alte părți”, majoritatea celor care resping opiniile lui Karjakin, a spus FIDE.

Karjakin a publicat o scrisoare în care susținea intervenția Rusiei, spunând că speră că aceasta va realiza „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”, reluând poziția adoptată de Moscova, se menționează în hotărâre.

 

Karjakin, care s-a născut în Crimeea, a reprezentat Ucraina până în 2009 și este un susținător puternic al președintelui rus Vladimir Putin. Suspendarea pune la îndoială participarea lui Karjakin la Turneul Candidaților, care începe pe 16 iunie la Madrid. El poate contesta această decizie în următoarele 21 de zile. Potrivit Chess.com, Karjakin ar fi înlocuit așa cum este în Turneul Candidaților de Lev Aronian (SUA).

Un alt mare maestru rus, Serghei Shipov, nu a fost sancționat pentru remarcile sale pro-ruse, deoarece FIDE le-a considerat a fi de „un caracter puțin diferit și mai puțin provocator decât cele ale lui Karjakin” și că jucătorul „este considerabil mai puțin cunoscut și, prin urmare, are un caracter mai puțin puternic”.

Kremlinul a reacționat marți spunând că Federația Internațională de Șah (FIDE) ar trebui să rămână în afara politicii și a cerut să-și anuleze decizia de a interzice marele maestru rus, spune Reuters

Alte stiri din Externe

Ultima oră