Rusia va folosi arme nucleare doar în caz de „amenințare existențială”, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului

22 Mar 2022
Rusia va folosi arme nucleare doar în caz de „amenințare existențială”, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului

Moscova va folosi arme nucleare în Ucraina doar în cazul unei „amenințări existențiale” împotriva Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru CNN International, marți, 22 martie, scrie Le Figaro

„Avem o doctrină de securitate internă, este publică, puteți citi toate motivele pentru utilizarea armelor nucleare și acolo este o amenințare existențială pentru țara noastră”, a spus el. Jurnalista CNN International Christiane Amanpour i-a cerut purtătorului de cuvânt al Kremlinului să spună dacă este „încrezător” sau „convins” că președintele rus Vladimir Putin, de care este foarte apropiat, nu va folosi arme nucleare în Ucraina.

„Sunt ucraineni care colaborează cu noi”

„Nu este adevărat” că există rezistență în Ucraina, „sunt mulți ucraineni care colaborează cu Rusia”. Acest lucru a fost susținut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu exclusiv cu Christiane Amanpour care va fi difuzat în Statele Unite în seara târziu și despre care jurnalista a făcut publice avansuri pe contul său de Twitter. Interviul, pe de altă parte, a fost deja difuzat de CNN în Europa și acoperit pe scară largă de presa rusă. Planurile, a explicat Peskov, sunt demilitarizarea, neutralitatea, eliminarea „batalioanelor naționaliste”, recunoașterea Crimeei și a așa-ziselor republici separatiste Donețk și Lugansk.

 „Operațiunea militară decurge conform planului”

„Operațiunea militară specială din Ucraina decurge conform planului”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția Tass, precizând că de la început nimeni nu s-a gândit că operațiunea va dura câteva zile. „Obiectivul principal al forțelor militare angajate la Mariupol este scoaterea din oraș a unităților naționaliste”, a adăugat el.

"Nimeni nu se teme de liderul opoziției ruse Alexey Navalny."

Un tribunal de la Moscova l-a condamnat marți pe criticul Kremlinului, condamnat la încă nouă ani de închisoare într-o închisoare de maximă securitate. Întrebat despre sentință, Peskov a spus: „Navalnii este prizonier... a avut prima pedeapsă acum are pe a doua...e învinuit de fraudă.” Dacă o persoană este un criminal, ar trebui să fie în închisoare, a adăugat Peskov. Echipa lui Navalny spune că acuzațiile sunt motivate politic și instanța lucrează în colaborare cu Kremlinul.

Putin „nu este supărat pe ucraineni”

a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Este supărat pe acei oameni din Ucraina care vor să facă parte din NATO... Este supărat pe acei oameni din Ucraina care le interzic oamenilor să vorbească rusă în țara lor”.

Peskov a repetat și cererile lui Putin, spunând că „principalele obiective ale operațiunii” sunt „să scape de potențialul militar al Ucrainei”, să se asigure că Ucraina este o „țară neutră”, să scape de „batalioanele naționaliste”, pentru Ucraina. să accepte că Crimeea -- anexată de Rusia în 2014 -- face parte din Rusia și să accepte că statele separatiste Lugansk și Donețk „sunt deja state independente”.

„Ocupația nu face parte dintre obiectivele operațiunii pe care o desfășurăm”


Surse: Le Figaro, CNN International, La Reppublica

Alte stiri din Externe

Ultima oră