„Am fost ultimii jurnaliști din Mariupol”: doi jurnaliști povestesc cum au fost scoşi din orașul asediat

21 Mar 2022
„Am fost ultimii jurnaliști din Mariupol”: doi jurnaliști povestesc cum au fost scoşi din orașul asediat

Au fost singurii doi jurnalişti internaţionali prezenţi în oraşul asediat. Pe 15 martie, jurnalistul video de origine ucraineană Mstyslav Chernov și fotograful Evgeniy Maloletka au urmărit și au povestit asediul din Mariupol pentru The Associated Press.

În timpul unui reportaj într-un spital, se trezesc într-o capcana. „Rușii ne vânau. Aveau o listă de nume, inclusiv ale noastre. Nu știam dacă vom scăpa în viață”, au spus ei. Cu ajutorul chirurgilor, cei doi jurnaliști își acoperă pielea cu pudră albă. „Pereții cabinetului tremurau din cauza focului de artilerie și mitralieră afară și părea mai sigur să stai înăuntru”.

În zori, soldați ucraineni vin să-i exfiltreze. „Am fugit în stradă, abandonând doctorii care ne oferiseră adăpost, femeile însărcinate care fuseseră bombardate și oamenii care dormeau pe coridoare pentru că nu aveau unde să meargă”, spune jurnalistul originar din Harkov, estul Ucrainei. M-am simțit rău că i-am lăsat pe toți în urma mea.

În cele din urmă reușesc să ajungă într-o parcare subterană. „Abia atunci am aflat (...) de ce ucrainenii riscaseră viața soldaților lor pentru a ne scoate din spital”, spune reporterul. Le explică un polițist: „Dacă vă prind, vă vor filma și vă vor spune sa spuneti că tot ce ați filmat este o minciună. Toate eforturile tale și tot ce ai făcut la Mariupol vor fi în zadar”.

 Ofițerul, care ne implorase cândva să arătăm lumii orașul său pe moarte , acum ne-a rugat să plecăm. Ne-a împins spre miile de mașini care se pregăteau să părăsească Mariupol.

Într-un reportaj foto emoționant, ei povestesc despre gropile comune, despre convoaiele de ambulanțe care fug din iad, despre tancurile ruse cu „Z” care împing autobuzele pentru a trece 

Chernov a explicat de ce au fost atât de hotărâți să rămână după ce toți ceilalți jurnaliști internaționali au plecat.

„Rușii au tăiat electricitatea, apa, alimentele și, în cele din urmă, cel mai important, turnurile de telefoane mobile, radio și televiziune. Ceilalți câțiva jurnaliști din oraș au ieșit înainte ca ultimele conexiuni să dispară și să se instaleze o blocadă completă. în.

„Lipsa informaţiei într-o blocada îndeplineşte două scopuri.

"Haosul este primul. Oamenii nu știu ce se întâmplă și intră în panică. La început nu puteam înțelege de ce Mariupol s-a prăbușit atât de repede. Acum știu că a fost din cauza lipsei de comunicare.

"Impunitatea este cel de-al doilea obiectiv. Fără nicio informație care iese dintr-un oraș, fără imagini cu clădiri demolate și copii pe moarte, forțele ruse ar putea face ce vor. Dacă nu eram noi, nu s-ar fi aflat nimic".

„Am fost ultimii jurnaliști din Mariupol”, spune  Chernov.

„Acum nu mai e niciunul”.

Surse: AP, Le Figaro, AskyNews

Alte stiri din Externe

Ultima oră