Bolnavi mintal, dezertori... distribuția belgiana a Legiunii ucrainene: "De mic a visat să meargă la război dar singura armă pe care a folosit-o a fost la bâlci"

22 Mar 2022
Bolnavi mintal, dezertori... distribuția belgiana a Legiunii ucrainene: "De mic a visat să meargă la război dar singura armă pe care a folosit-o a fost la bâlci"

După ce au aflat despre un dezertor militar, oameni fragili mintal și cel puțin o persoană aflată în urmarirea serviciilor, guvernul belgian și-a exprimat îngrijorarea la ambasada Ucrainei cu privire la selecția ei de luptători pentru Legiunea Internațională, scrie Le Figaro citând ziarul belgian Le Soir

Când l-am întâlnit la el acasă pe 3 martie în Flémalle, Jacques a insistat asupra angajamentului său anarhist. Difuzarea, cinci zile mai târziu, pe postul national belgian RTBF, a unui afiș suspect filmat în același apartament, a creat o oarecare neliniște. Jacques, în vârstă de 52 de ani, a afișat pe perete culorile unui „Corps Franc Wallonie”. Celălalt nume al „Legiunii Valonia”, corpul voluntarilor naziști al lui Léon Degrelle, conform istoricului Chantal Kesteloot, chestionat de postul public a doua zi după difuzarea reportajului.

O afirmație pe care o contestă Jacques, care ne-a răspuns din Ucraina, unde s-a înrolat ca luptător voluntar în Legiunea Internațională împotriva invadatorului rus. „Numele „Corps franc Wallonie” este o aluzie la specificul acestui organism, francofon, pentru a facilita coeziunea grupului și regruparea după origine și limbă”, apără persoana în cauză, care a fost foarte activă în recrutarea pe Facebook a altor voluntari ca el. „Sunt un militant anti-nazist și anticomunist, într-un cuvânt anti-autoritar”, asigură Jacques, care promite acțiuni legale pentru defăimare împotriva RTBF.

Cu toate acestea, trecutul lui Jacques nu este lipsit de zone gri. După cum au povestit mai mulți activiști antifasciști de la difuzarea reportajelor, Jacques era cunoscut în regiune ca un fost „bonehead”, skinhead-ul de extremă dreapta. 

Jacques era urmarit de serviciile de securitate belgiene
Fascinația pentru mișcarea skin-head este totuși foarte prezentă prin paginile de Facebook ale lui Jacques sau contul Soundcloud. Mai presus de toate, Jacques a co-fondat asociația „Liège Calling” în 2018, cu scopul de a produce concerte. Alături de el, un oarecare Geoffrey, a cărui pasiune „bonehad” nu lasă nicio îndoială.

Ancheta noastră dezvăluie astăzi că Jacques avea un „dosar” la serviciile de securitate*. Cunoscut de multă vreme, dar nu mai ales ca extremist de dreapta, mai degrabă pentru că a luptat în străinătate. Nu a ascuns asta când l-am cunoscut: „În timpul războiului din fosta Iugoslavie, m-am alăturat deja unei legiuni internaționale care apăra culorile Croației”. O sursă de securitate comentează: „Serviciile de informatii au fost surprinse de raportajul de la RTBF. Era mai degrabă cunoscut ca anarhist și despre el nu se mai vorbise demult.

Singura armă pe care a folosit-o vreodată a fost la bâlci. Și din nou, nu foarte bine pentru că și-a pierdut vederea unui ochi după ce a primit o lovitură de la un baston de hochei în școala elementară, spune o rudă a lui Kevin

Kevin este schizofrenic. Când este în criză, trebuie să ia un tratament, o cămașă de forță chimică.”
Ca frate de arme pentru Jacques, pe 3 martie la Flémalle, un anume Kevin se ascundea în spatele măștii. Acest locuitor din Vielsalm a declarat pentru ziarul Le Soir că are o vastă experiență în armament, întrucât ar fi servit ca paracommando în armata belgiană, dar și în Canada. El a susținut chiar că poate folosi mai multe tipuri de arme. Dupa investigații s-a dovedit ca Kevin a mințit pe toată lumea, inclusiv la ambasada Ucrainei. Tânărul de 30 de ani nu a fost niciodată în armată.

„De mic a visat să meargă la război”, a spus o rudă. „Dar singura armă pe care a folosit-o vreodată a fost la bâlci. Și din nou, nu foarte bine pentru că și-a pierdut vederea unui ochi după ce a primit o lovitură la hochei în școala elementară. Pentru a se alătura acestei legiuni, și-a inventat o viață, așa cum face tot timpul. Kevin este schizofrenic. Când este în criză, trebuie să ia un tratament, o cămașă de forță chimică.”

De ce a vrut să meargă în Ucraina. Are legături cu această țară?

„Deloc”, continuă martorul. „Nu mi-a vorbit niciodată despre asta înainte. Bănuiesc că a văzut-o ca pe o oportunitate de a-și îndeplini visul de a merge la război. Kevin are multe datorii. Poate a încercat și el să fugă de această realitate, precum și de o dezamăgire în dragoste?

Joia trecuta, Jacques a informat Le Soir că Kevin a fost „rănit la picior. A părăsit Legiunea și a luat un tren în Austria care urmează să-l ducă în Belgia”. Nu este exclus ca liderii Legiunii i-au cerut să se întoarcă în țară după ce a descoperit boala de care suferă. Purtătorul de cuvânt al acestui batalion de străini, Damien Magrou, un norvegian cu origini franceze, precizează că mai mulți voluntari au fost trimiși acasă pentru probleme psihice depistate la sosirea la fața locului. Fără a preciza dacă belgienii sunt îngrijorați.

Pe 3 martie, în fața ambasadei unde se întâlneau primii belgieni pentru a merge la luptă, o mamă era îngrijorată de plecarea fiului ei Jimmy, un turc care are „probleme psihice grave”, potrivit mamei sale Sarah, citată de De Standaard. „Cum îl pot lăsa să plece? El nu ar trebui să fie deloc aici.”

Jacques este și el pe drumul de întoarcere. „În urma bombardării cazărmii în care stăteam sâmbăta trecută, am suferit o contuzie și am o încheietură ruptă”, a spus el. „În ciuda insistenței mele de a rămâne, personalul mi-a cerut să mă întorc acasă să mă tratez. Odată ce mi-am revenit, ceea ce nu va dura mult, mă voi întoarce.”

Acceptăm doar oameni cu experiență de luptă spune Caporalul Magrou


În urma plecărilor unor persoane precum Jacques și prietenul său Kevin, consiliul de securitate națională, în cadrul recentei sale ședințe, a fost mișcat de lipsa verificărilor efectuate de ambasada Ucrainei asupra personalității candidaților la plecare. Prin urmare, ministerul de Afaceri Externe a contactat ambasada pentru a-i aminti că „recrutarea personalului în vederea formării unei legiuni nu este rolul unei misiuni diplomatice”, explică Ministerul.

18 oameni din Belgia, din aproximativ o sută de interesați, au mers efectiv în Ucraina să lupte. „Pentru că Ministerul nostru al Apărării a făcut regulile de înrolare mai stricte”, justifică ambasada. „Acceptăm doar oameni cu experiență de luptă”, confirmă prin telefon caporalul Magrou.

Ucraina a semnat, de asemenea, un fost soldat și un alt belgian considerat dezertor. În acest sens, Legiunea Internațională explică că nu este responsabilă pentru statutul juridic al recruților săi în raport cu țările lor de origine, dar insistă asupra unui punct: „Legiunea noastră este perfect legală în conformitate cu dreptul internațional”.

Sursa: Le Figaro

Alte stiri din Externe

Ultima oră