Joe Biden: Este "clar" că Rusia intenționează să lovească Ucraina cu arme chimice și biologice

22 Mar 2022
Joe Biden: Este "clar" că Rusia intenționează să lovească Ucraina cu arme chimice și biologice

Joe Biden a declarat luni că este convins că Rusia ia în considerare utilizarea armelor chimice și biologice în Ucraina, avertizând că o astfel de decizie ar duce la un răspuns „dur” occidental, scrie BFMTV.

Președintele american Joe Biden a declarat luni că este „clar” că Rusia ia în considerare utilizarea armelor chimice și biologice în Ucraina, avertizând că o astfel de mișcare ar determina un răspuns „dur” occidental.

„Este cu spatele la zid”, a spus Joe Biden despre președintele rus Vladimir Putin, subliniind că Moscova a acuzat recent Statele Unite că dețin arme chimice și biologice în Europa.

"Este pur și simplu greșit. Îți garantez", a insistat el în timpul unei întâlniri cu liderii de afaceri americani la Washington.
"Ei (rușii) susțin și că Ucraina are arme chimice și biologice în Ucraina. Acesta este un semn clar că el (Vladimir Putin) plănuiește să folosească aceste două tipuri de arme", a spus el, a continuat el.

Ripostă „severă”
Președintele american reiterează astfel un avertisment emis la începutul acestei luni, după ce oficialii ruși au acuzat Ucraina că încearcă să ascundă un presupus program de arme chimice susținut de Washington.

"Acum, când Rusia a emis acuzațiile false și China pare să îmbrățișeze această propagandă, trebuie să monitorizăm orice posibilă utilizare de către Rusia a armelor chimice sau biologice în Ucraina”, a avertizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen, PSAKI pe Twitter.

Joe Biden a repetat luni că utilizarea unor astfel de arme ar expune Moscova unor represalii „severe” din partea puterilor occidentale, fără a preciza natura acestora.

Vladimir Putin „știe că vor exista consecințe grave din cauza frontului unit al NATO”, a avertizat el, fără alte detalii.

Joe Biden a asigurat, de asemenea, că și-a avertizat omologul rus cu privire la un răspuns puternic american în cazul unor atacuri cibernetice împotriva infrastructurilor vitale ale Statelor Unite.

„Am avut o conversație lungă despre consecințele dacă s-ar implica” în atacuri cibernetice, a spus președintele SUA, referindu-se la un summit cu omologul său rus de anul trecut la Geneva.

Ieri  Ministerul rus de Externe a declarat că Joe Biden a adus relațiile ruso-americane „în pragul rupturii” cu declarațiile sale „nedemne” îndreptate împotriva lui Vladimir Putin, pe care el l-a numit „criminal de război”. Ambasadorul american a fost convocat luni iar Uniunea Europeană a numit luni devastarea orașului asediat Mariupol drept „crimă de război majoră”.

 Sursa: BFMTV 

Alte stiri din Externe

Ultima oră