Statele Unite și Rusia și-au aruncat una alteia responsabilitatea pentru agravarea insecurității alimentare în lume, Washingtonul solicitând Moscovei să permită exporturile de cereale ucrainene blocate în porturile Mării Negre, scrie Le Soir.
Occidentalii nu pot lovi Rusia cu sancțiuni economice „nebunești” și, în același timp, se așteaptă ca țara să garanteze aprovizionarea cu alimente, a declarat joi fostul președinte rus Dmitri Medvedev.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken acuzase Moscova în aceeași zi, la o ședință a Consiliului de Securitate al ONU organizată de Statele Unite, că a luat ostatic „aprovizionarea cu alimente a milioane de ucraineni și a milioane de alte persoane din întreaga lume.
???? EN DIRECT
— BFMTV (@BFMTV) May 19, 2022
L'ancien président russe Dmitri Medvedev dénonce des sanctions économiques "folles"https://t.co/oAHsD4G5vK pic.twitter.com/HUxpEAAH5t
„Țara noastră este pregătită să-și asume toate obligațiile”, a reacționat Medvedev. Dar se așteaptă și ajutor de la partenerii săi de afaceri”, a spus actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei pe mesajele Telegram. „În caz contrar, nu are sens: pe de o parte ne impun sancțiuni nebunești și pe de altă parte ne cer să asigurăm aprovizionarea cu alimente. Nu merge așa, nu suntem proști”, a adăugat fostul președinte (2008-2012).
Rusia și Ucraina asigură 30% din aprovizionarea mondială cu alimente.
Statele Unite și Rusia au dat vina joi pe seama ONU pentru agravarea insecurității alimentare în lume, Washingtonul solicitând Moscovei să permită exporturile de cereale ucrainene blocate în porturile Mării Negre.
„Nu mai blocați porturile Mării Negre! Permiteți libera circulație a navelor, trenurilor și camioanelor care transportă alimente în afara Ucrainei”, a spus Antony Blinken. „Nu mai amenințați cu suspendarea exporturilor de alimente și îngrășăminte către țările care vă critică războiul de agresiune”, a adăugat el.
Denunţând dorinţa occidentală „de a face Rusia să-şi asume vina pentru toate problemele lumii”, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia a respins acuzaţiile occidentale în ansamblu.
Criza alimentară din lume există de multă vreme, iar cauzele sale fundamentale provin dintr-o „spirală inflaţionistă” alimentată de creşterea costurilor asigurărilor, fluxuri logistice dificile şi „speculaţii pe pieţele occidentale”, a spus diplomatul rus.
A doua zi după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Rusiei să elibereze exporturile de cereale ucrainene, aproximativ 80 de țări în total plănuiseră să vorbească la reuniunea Consiliului de Securitate de joi.