Peskov: "Polonia e o amenințare pentru Ucraina"

06 Mai 2022
Peskov: "Polonia e o amenințare pentru Ucraina"

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului , Dmitri Peskov , a declarat vineri că a existat o retorică ostilă din Polonia și că Varșovia ar putea fi „o sursă de amenințare”, scrie Reuters.  El a mai spus că Polonia poate reprezenta o amenințare pentru integritatea teritorială a Ucrainei, deoarece oficialii polonezi menționează adesea că o parte a teritoriului Ucrainei este formată din „ținuturi istorice poloneze”, scrie agentia turca Anews

În ultimele luni a existat o retorică foarte ostilă din Polonia, în mod tradițional nu a fost prietenoasă de mult timp, dar în ultimele luni a devenit ostilă, iar faptul că Polonia poate reprezenta o amenințare la adresa integrității teritoriale a Ucrainei sunt fapte evidente”, a spus Peskov.

Polonia a făcut solicitări ca UE să înăsprească sancțiunile și ca Alianța NATO să înarmeze Ucraina în timp ce aceasta încearcă să reziste forțelor ruse care au invadat estul țării.

Ministrul polonez al Mediului și Climei, Anna Moskwa , a declarat luni că „Polonia este mândră că se află pe lista țărilor neprietenoase a lui Putin”.

Un alt oficial înalt de la Kremlin a făcut acuzații împotriva Poloniei

Fostul președinte rus și proeminent aliat al lui Putin, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei a spus: „Durerile fantomă ale fostei măreții [Polonia], care i-au chinuit pe polonezi de câteva secole, nu au dispărut.

„Sarcina este simplă - să recâștige râvnitele ținuturi istorice, ascunzându-se în spatele retoricii agresive anti-ruse și a mantrelor false despre viitorul fericit comun cu Ucraina „fără granițe”. Pentru a răzbuna numeroasele împărțiri ale Poloniei.

"Este clar că această frăție imaginară nu va aduce nimic ucrainenilor înșiși, cu excepția pierderii definitive a statalității lor. Sau poate asta vor ei?"

Medvedev nu a oferit nicio dovadă pentru afirmațiile sale, care sunt puternic contrazise de sprijinul Poloniei - atât politic, cât și militar - pentru Ucraina.

Experții subliniază că afirmațiile fac ecou celor făcute de Kremlin în mod repetat de mai bine de o sută de ani și sunt concepute pentru a sugera că numai Rusia poate salva Ucraina, scrie SkyNews

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră